Jozef Milan Rôzne

Michal Slašťan: Stretol som veliaceho žandára, ktorý rozháňal ľudí na Sviečkovej manifestácii

V pondelok - na 25.výročie Bratislavského veľkého piatka v roku 1988 - sa stretla na Námestí Slobody hŕstka občanov. Zapálením sviečok si uctili najsilnejší slovenský protest proti totalitnému komunistickému režimu v bývalom Československu.

Ilustračný obrázok k článku Michal Slašťan: Stretol som veliaceho žandára, ktorý rozháňal ľudí na Sviečkovej manifestácii
Foto: Jozef Milan

Pod Súsoším Slobody sme sa zhovárali s organizátorom spomienkového stretnutia Michalom Slašťanom, predsedom Okresného centra KDH v Ružomberku.

1. Ako ste prežili 25. marec 1988?

  • Na demonštrácii som nebol, ale spolu s rodičmi sme dianie v rámci možností pozorne sledovali. Mal som niekoľko ponúk na vstup do Komunistickej strany Československa, ktoré som na základe nášho rodinného presvedčenia odmietol. Sympatizoval som a s úctou som pozeral na tých odvážnych ľudí, ktorí sa nebáli protestovať proti režimu, ísť proti vodným delám, psom a jazdnej polícii.

2. Proti modliacim sa ľuďom stáli žandári, ktorým velili ľudia

  • Náhoda chcela, že som stretol jedného z tých príslušníkov Zboru národnej bezpečnosti (ZNB), ktorý sa pochválil, že bol veliteľom zásahu na Hviezdoslavovom námestí. Stalo sa to na jednej akcii asi pred piatimi rokmi v Bratislave. Zmena režimu mu neublížila, naopak, zjavne prospela.

3. Čo znamená Sviečková manifestácia pre Slovensko dnes?

  • Bola predzvesťou Novembra 1989 a teda pádu komunistického režimu. Veľa sa zmenilo, ale žiaľ, myslím si, že dnešná generácia si tento významný moment v našich dejinách neváži. Asi preto, lebo nezažila to, čo naša generácia a našich otcov. Mám obavy, aby odkaz Bratislavského veľkého piatka nezanikol úplne.
Spomienka na Sviečkovú manifestáciu 1988
8
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM