Jozef Milan Samospráva

Mimoriadna mestská rada: Kúpa Zberných surovín za takmer milión eur?

Primátor mesta Ján Pavlík zvolal na stredu rokovanie Mestskej rady s jediným bodom programu - odkúpenie bývalých Zberných surovín do majetku mesta s cieľom zriadenia galérie moderného umenia. Rada ním predložený materiál neschválila. Konečné slovo bude mať ale zastupiteľstvo na budúcu stredu.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadna mestská rada: Kúpa Zberných surovín za takmer milión eur?
Zdroj: Dnes24.sk

Dôvodová správa Ružomberok a jeho blízke okolie navštevujú mnohí slovenskí a zahraniční turisti. Z tohto dôvodu sa Ružomberok vníma ako významné kultúrno-spoločenské centrum, ktoré svojou polohou, okolím a kultúrno-spoločenskou klímou lákalo aj v minulosti významných umelcov, napríklad opakované pobyty maliara Martina Benku či Miloša Bazovského a iných. V Ružomberku sa v súčasnosti z kultúrnych inštitúcií nachádza Liptovské múzeum (jeho zámerom však nie je prezentácia moderného umenia a výtvarného umenia ako takého) a Galéria Ľudovíta Fullu (pobočka SNG, ktorá vo svojej koncepcii sa správa viac ako múzeum, pretože jej prvoradým záujmom je prezentácia a uchovávanie tvorby jedného významného výtvarníka). Vzhľadom na tieto skutočnosti je relevantné, že v našom meste je na pôde kultúry a umenia otvorené široké pole možností prezentačnej, edukačnej, výskumnej i zbierkotvornej činnosti inštitúcie zameranej na moderné umenie. MsZ v Ružomberku uznesením č. 189/2011 schválilo myšlienku zriadenia galérie moderného umenia v Ružomberku.

Finančný rozpis budovy galérie moderného umenia:

  • Pozemok: 6 063 m2; Zastavaná plocha: 1 555 m2; Úžitková plocha: 3 210 m2 (dve podlažia a jedno medzipodlažie)
  • Celková predajná cena: 980 000 €
  1. Z toho pozemok: 6 063 m2 : 272 835 €, čo je 45 € / m2
  2. Budova obytná plocha: 3 210 m2 : 707 165 €, čo je 220,30 € / m2
  • Cena podľa znaleckého posudku: 1 350 000 €
  • Ponuka je na 10 rokov formou ročných splátok vo výške 98 000 € / rok s ročným odkladom 1. splátky.
  • Príjmy zo súčasne zakontrahovaných nájmov budú príjmom mesta odo dňa podpisu zmluvy /výška ročných príjmov + reklamy je cca 50 000 € / rok.
  • Predpokladané prevádzkové náklady galérie cca 28 200 € / rok. Podľa projektu náklady na činnosť budú riešené formou grantov.

Finančné krytie – alternatívy:

  1. Získanie úveru v roku 2015
  2. Náklady na kúpu objektu riešiť z rozpočtu mesta

Uznesenie, o ktorom sa hlasovalo: Mestská rada Ružomberok: I. odporúča MsZ schváliť / neschváliť kúpno-predajnú zmluvu podľa dohodnutých podmienok s firmou Golden Trade s.r.o., Azovská 1008/5, Bratislava za účelom zriadenia mestskej galérie.

Hlasovanie: Prítomní 5 členovia MsR (celkový počet 7): 1(za) – 2 – 2(proti)

zdroj: ruzomberok.sk; foto: panoramio.com;

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM