Jakub Forgács Správy

Minister Počiatek o pokračovaní R1 smerom na Ružomberok: Nepôjde o PPP projekt!

Pokračovanie rýchlostnej cesty R1 z Banskej Bystrice smerom na Ružomberok sa nebude stavať ako projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt). Podľa ministra dopravy Jána Počiatka sa na túto cestu budú musieť použiť iné financie.

Ilustračný obrázok k článku Minister Počiatek o pokračovaní R1 smerom na Ružomberok: Nepôjde o PPP projekt!
Zdroj: TASR

Hoci sa táto cesta v minulosti spomínala ako kandidát na takýto projekt, v súčasnosti si minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) myslí, že Slovensko si môže dovoliť už len jeden ďalší PPP projekt. A to ten, ktorý bude časťou rýchlocesty R7 a diaľnice D4 tvoriť obchvat Bratislavy.

Na prepojenie Banskej Bystrice a Ružomberka sa tak podľa šéfa rezortu dopravy budú musieť použiť iné financie. „Budú sa na to musieť hľadať eurofondy, alternatívne vlastné zdroje Národnej diaľničnej spoločnosti,“ konštatoval Počiatek.

Výstavbu pokračovania tejto rýchlostnej cesty po Ružomberok majú diaľničiari predbežne naplánovanú na rok 2016. Aktuálne sa však hodnotí štúdiou spolu s rýchlostnou cestou R3, ktorá by mala viesť súbežne s ňou, konkrétne z Martina po Žiar nad Hronom. Národná diaľničná spoločnosť posudzuje realizovateľnosť oboch ciest.

Rýchlocesta z Banskej Bystrice po Ružomberok by však podľa NDS mohla byť vnímaná aj ako strategický úsek. Mohla by totiž tvoriť alternatívnu trasu v prípade, ak by sa obmedzila doprava na diaľnici D1 z Bratislavy do Košíc v úseku medzi Žilinou a Ružomberkom. Práve tam sa má totiž nachádzať veľa tunelov, takže úsek bude z hľadiska údržby náročný. Plánovaná trasa rýchlocesty R1 však vedie cez národné parky a môže preto naraziť na nesúhlas ochranárov prírody.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM