Jaroslav Dodok Rôzne

Minulý rok bol najteplejší za posledných 150 rokov

Rok 2012 sa teplotne zaradí medzi najteplejšie roky za posledných približne 150 rokov aj v rámci meteorologických pozorovaní na celej Zemi.

Ilustračný obrázok k článku Minulý rok bol najteplejší za posledných 150 rokov

Rok 2012 skončil na Slovensku ako štvrtý až piaty najteplejší od začiatku meteorologických pozorovaní.

V Hurbanove, kde sa vykonávajú systematické pozorovania od roku 1871, dosiahla vlani priemerná ročná teplota 11,7 °C, čo je plus 1,9 °C nad dlhodobým priemerom v rokoch 1901 až 2000. Rok 2012 tak v Hurbanove skončil ako 4. najteplejší za posledných 140 rokov.

Podobne to bolo aj na zvyšku územia. V Košiciach, kde sa vykonávajú meteorologické pozorovania od roku 1881, skončil uplynulý rok ako 5. najteplejší.

Leto bolo mimoriadne teplé

V priebehu roka prevládalo nadnormálne teplé počasie. Relatívne najteplejšie bolo leto, ktoré skončilo v Hurbanove ako druhé najteplejšie.

Len dva mesiace boli z celého roka teplotne podpriemerné, všetky ostatné skončili s kladnou teplotnou odchýlkou. Napriek tomu sa však vyskytli aj studené obdobia. Z nich najvýraznejšie bolo vo februári, keď mrazy v kotlinách severného Slovenska klesali na viacerých miestach pod –30 °C.

Najnižšiu teplotu namerali 3. februára, v Červenom Kláštore dosiahlo minimum v tento deň –33,3 °C, čo bolo najmenej od roku 1996, keď tu namerali –34 °C.

Leto sa nieslo v znamení niekoľkých vĺn horúčav, ktoré panovali až do konca augusta. V noci z 30. júna na 1. júla sa na viacerých miestach juhozápadného Slovenska vyskytla tzv. supertropická noc, keď minimálna teplota neklesla pod 25 °C.

Takéto extrémne podmienky sa na Slovensku nevyskytli od začiatku meteorologických pozorovaní. Tropické noci, keď teplota vzduchu neklesne pod 20 °C, sa vyskytli ešte na konci septembra, konkrétne v noci z 26. na 27. septembra.

Rok 2012 sa teplotne zaradí medzi najteplejšie roky za posledných približne 150 rokov aj v rámci meteorologických pozorovaní na celej Zemi.

Vysokú priemernú teplotu zaznamenali klimatológovia a meteorológovia aj napriek tomu, že už niekoľko rokov pretrváva nezvyčajne nízka slnečná aktivita a od roku 2007 výrazne prevyšuje studená fáza El Niňa nad jeho teplou fázou.

V roku 2012 sme zaznamenali na celej Zemi veľa extrémnych prejavov počasia. Spojené štáty americké postihlo jedenásť poveternostných extrémov, každý z nich so škodami za minimálne jednu mld. dolárov. Najvýraznejšie bolo sucho, ktoré postihlo 60 percent plochy USA.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM