Tlačové správy

Miroslav Štefček: Najdôležitejšie je zabezpečiť prácu

Predseda Poľnohospodárskeho družstva Ludrová Miroslav Štefček si myslí, že medzi poslancami Žilinského samosprávneho kraja by mali byť aj praktickí ľudia, úspešní manažéri. Rozhodol sa preto kandidovať. Župné voľby sa uskutočnia v sobotu 9. novembra 2013.

Ilustračný obrázok k článku Miroslav Štefček: Najdôležitejšie je zabezpečiť prácu
Foto: Jozef Milan

Vernosť a práca

Celú moju profikariéru od roku 1981 robím na PD Ludrová, ktoré hospodári v katastroch troch obcí a mesta. Poznám všetky chotáre a ľudí – bývam v Štiavničke, pracoval som v Lipt.Štiavnici a futbal som hrával v Ludrovej. Najťažšie je zabezpečiť prácu pre 105 ľudí, ktorých trvale zamestnávame, a z ktorých sme počas krízy neprepustili ani jedného. Myslím si, že každý predseda družstva musí mať sociálne zmýšľanie, lebo často u nás pracujú celé rodiny, ktoré by prepustenie postihlo. Ťažko by si hľadali prácu v inom odvetví v našom okrese.

Liptovský poľnohospodár

Slovenský poľnohospodár sa cíti ako chudobný príbuzný. Podpora z Európskej únie je prísne definovaná, ale tiež sa neustále znižuje. A okrem toho – oproti Holanďanovi, Rakúšanovi či Dánovi je nižšia o 30 až 40 %. Napríklad, dánsky farmár dostáva na hektár pôdy 350€, kým slovenský necelých 200€. Ani štátny rozpočet nie je k nám štedrý, ako sa obvykle myslí. V roku 2013 dostalo celé odvetvie len 17,4 mil. Euro. My sa ale nesťažujeme na podnikateľské prostredie, ani na počasie, ale prispôsobujeme našu firmu ekonomickým podmienkam. Snažíme sa modernizovať, postavili sme prvú bioplynovú stanicu v SR na výrobu elektrickej energie z maštalného hno­ja.

Dožinkový veniec

Poctivý poľnohospodár sa teší z akejkoľvek úrody. Jeden rok je lepšia, druhý nižšia, ale každý rok dá do tej pôdy celé svoje myslenie, prácu. Dožinkový veniec, aký som prebral pri poďakovaní za úrodu na Vlkolínci a v Pribyline, zosobňuje ako ťažkú prácu človeka na pôde, tak aj radosť z dosiahnutej úrody.Nie vždy sú poľnohospodári spokojní s úrodou a dosiahnutými výsledkami, láska k pôde a zvieratám im dodáva chuť do ďalšej práce a založeniu novej úrody.

Ing. Miroslav Štefček (1962, ženatý, 2 deti)

  • Vzdelanie: VŠP Nitra, SPTŠ Lipt.Mikuláš
  • Práca: PD Ludrová – zootechnik, vedúci živočíšnej výroby, predseda
  • Profesné skupiny: Predseda Liptovskej poľnohospodárskej komory a člen Predstavenstva Slovenskej poľnohospodár­skej komory
  • Záľuby: šport, turistika, práca v záhrade
Miroslav Štefček I
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM