Jozef Milan Rôzne

Mladí tureckí zdravotníci v Ružomberku zažijú aj veľkonočnú oblievačku

Skupina mladých Turkov zo strednej zdravotnej školy z provincie Hakkâri strávi v marci a apríli dvadsať dní v Ružomberku. Ich hlavným cieľom je získavanie zručností a vedomostí v našom odbornom prostredí. Vo štvrtok ich v ružomberskej radnici prijal zástupca primátora Oldrich Lauko.

Ilustračný obrázok k článku Mladí tureckí zdravotníci v Ružomberku zažijú aj veľkonočnú oblievačku
Foto: Jozef Milan

Základné informácie o ich pobyte v našom meste rk24 poskytol Pavel Scheer z referátu projektov a grantov Mestského úradu, ktorý sa už celé desaťročie venuje podobným zahraničným návštevám.

  • Skupina mladých Turkov – 11 dievčat, 3 chlapci a vedúci – pochádza z juhovýchodné­hoTurecka, zo strednej zdravotnej školy v provincii Hakkâri , ktorá sa nachádza hranici so Sýriou. Provincia patrila v minulosti Sýrii, ktorá toto územie stále neuznala za turecké. V súčasnosti sa v provincii nachádzajú utečenecké tábory, v ktorých skončilo mnoho Sýrčanov.

Na Slovensko sa budúci zdravotnícky personál dostal cez program EÚ Erasmus +, ktorého cieľom je zlepšenie kvality odborného vzdelávania práve prostredníctvom stáží v zahraničí. Počas pobytu na Liptove chcú získať praktické skúsenosti a poznatky v zdravotníckom odbore ošetrovateľstvo.

  • Hlavným programom ich pobytu je spolupráca so Strednou zdravotníckou školou M.T.Schererovej, ktorá im umožní sa počas siedmych dní zúčastniť praktickej výuky vo svojich vyučovacích priestoroch. Škola má zariadené nemocničné izby, v ktorých akoby naostro absolvujú nemocničný život. Bohužiaľ, kvôli veľkonočným prázdninám sa ochudobnili o štyri vyučovacie dni. Okrem toho je dohodnutá návšteva Fakulty zdravotníctva KU a Ústrednej vojenskej nemocnice.
  • Druhým rozmerom ich pobytu je poznanie našej krajiny a kultúry. Pokúšam sa ich napríklad naučiť základné slovenské slová, výrazy. Samozrejme, navštívime spolu naše domáce top lokality – Vlkolínec, Malinô Brdo, Liptovskú Maru, pôjdeme sa pozrieť do hlavného mesta. Na Veľkonočný pondelok chcem zopakovať minuloročnú liptovskú oblievačku, kedy sme zhodou okolností taktiež s tureckými študentami na minibuse sledovali chlapcov z FS Liptov, ktorí na vyzdobenom konskom povoze navštevovali svoje partnerky-tanečníčky. Verím, že to znova bude pre nich nádherný zážitok. Naši hostia žijú v absolútne inom kultúrnom prostredí a každá drobnosť v našom meste je pre nich niečo neznáme a zvláštne.
  • Tohtoročná skupina je už v poradí možno desiata či dvanásta, ktorú sprevádzam po našom regióne. Myslím si, že takáto aktivita je nielen efektívna, ale aj tá najlacnejšia propagácia Ružomberka a Slovenska, lebo naši hostia si zabezpečujú všetky svoje potreby sami (ubytovanie, strava, transport, …) a my môžeme propagovať náš región.
Mladí tureckí zdravotníci v Ružomberku
4
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM