Eliška Šándorová Rôzne

MOJA PEŇAŽENKA: Na trhu je typ pôžičiek, ktorý národná banka nemá pod kontrolou

Národná banka Slovenska upozorňuje na nový typ pôžičiek, tzv. peer to peer. Ich poskytovatelia nie sú pod jej dohľadom. Odborník radí, ako neprerobiť!

Ilustračný obrázok k článku MOJA PEŇAŽENKA: Na trhu je typ pôžičiek, ktorý národná banka nemá pod kontrolou
Zdroj: TASR

Sprísnenie podmienok získania hypotekárnych a spotrebných úverov môže podporiť šedú až čiernu ekonomiku. Cestu si k nám prerazil tzv. peer to peer. Takýto typ pôžičiek ale nie je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.

Citeľné zmeny sa dotkli najmä poskytovania hypotekárnych úverov. Ťažšie je však získať aj ten spotrebný, keďže sa úprave legislatívy museli podriadiť aj nebankové subjekty. Tie vyhľadávali najmä bankami odmietnutí klienti.

Čo je peer to peer?

Aký je teda spomínaný nový typ poskytovania peňazí? „Systém vznikol vo Veľkej Británii a značne obľúbený je aj v USA. Ľuďom, ktorí potrebujú peniaze, imponuje online prostredie, v ktorom tento typ pôžičiek funguje. Vyhľadávajú ho aj osoby, ktoré chcú svoje peniaze investovať a zarobiť na úrokoch,“ hovorí Martin Murín, produktový manažér pre bankové a investičné produkty zo spoločnosti DELUVIS.

Najväčšou nevýhodou pôžičiek peer to peer je, že národná banka ich nemá pod svojím kontrolným dohľadom, a tak nespadajú ani pod legislatívu určenú na ochranu vkladov.

"Účasť na takomto spôsobe investovania alebo požičiavania prostredníctvom internetovej aukcie, je konaním na vlastnú zodpovednosť, a preto je dobré poznať výhody či nevýhody produktu, o ktorý máte záujem,“ pripomína špecialista na osobné financie Martin Murín.

Úvery peer to peer
3
Galéria
Zdroj: TASR

Ako to funguje?

Väčšina poskytovateľov pôžičiek typu peer to peer pôsobí v online prostredí. "Požiadať o úver sa dá cez internet. Na stránke poskytovateľa si nastavíte potrebné parametre pôžičky. Následne budete vyzvaní k vyplneniu online formulára, súčasťou ktorého sú vaše osobné údaje a informácie o príjme. Firma si môže vyžiadať aj výpis z registra úverov, spolu s kópiou občianskeho preukazu. Rovnakým spôsobom sa do procesu môže zapojiť aj investor,“ opisuje systém Martin Murín.

Čítajte aj: MOJA PEŇAŽENKA: Chystáte sa na vodičák? Pripravte sa, že siahnete hlbšie do vrecka

Nižšie náklady na pôžičku a neoverovanie údajov v úverovom registri znejú lákavo, má to však svoje ale… "V prípade negatívneho záznamu v registri sa žiadateľovi za bežných okolností v banke a nebankovom subjekte môže skomplikovať schválenie úveru. Pri pôžičkách peer to peer to však neplatí. Nevýhodou pre žiadateľa o úver sú vyššie úrokové sadzby ako v banke a dlhšia čakacia doba na schválenie. Maximálne je to 14 dní,“ upozorňuje Murín.

Pracujúca chudoba

Podľa odborníka je problémom slovenských domácností neschopnosť reagovať na nečakané výdavky. Až dve tretiny slovenských domácností si na ne nedokáže nasporiť. Podľa štatistík národnej banky si pravidelne sporí iba 15 percent. Takmer 20 percent ľudí si nevie odložiť peniaze bokom pre vysoké splátky úverov.

Čítajte aj: Máte exekúciu a neviete o nej? Od júla budú všetky zverejnené v centrálnom registri

Mnohí, keď podobné odporúčania počúvajú, si povedia: „Nemám z čoho odkladať!“.Nuž, aj toto je realita, pre ktorú už Fíni majú pojem. Toto storočie prinieslo nový spoločenský jav „working poor“, čiže pracujúcu chudobu. Ľudovo povedané, žijeme z výplaty do výplaty a hoci mnohí pracujú, často sú na hranici chudoby.

Ilustračné foto, TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM