Jozef Milan Rôzne

Mondi SCP sa chystá na navýšenie výroby celulózy: Potrebuje povolenie štátnych úradov

Ružomberský kombinát na výrobu celulózy a papiera zverejnil zámer zvýšenia výroby bielenej buničiny. Projekt 2000 znamená, že z dnešných temer 600 tisíc ton ročne by produkcia mala stúpnuť na vyše 750 tisíc ton. Ide o zhruba 30%-tný nárast.

Ilustračný obrázok k článku Mondi SCP sa chystá na navýšenie výroby celulózy: Potrebuje povolenie štátnych úradov
Zdroj: Dnes24.sk

Portál liptov.sme.sk uviedol, že „zvýšenie objemu vyprodukovanej buničiny umožňuje papierňam nedávno spustený regeneračný kotol číslo tri, ktorý je v porovnaní so starým kotlom výkonnejší, Rovnako výkonnejšia je aj nová pec na vápno, ktorá má vyššiu spracovateľskú kapacitu.“

Hodnotenie vplyvu na životné prostredie

Mondi SCP predložilo svoj investičný zámer Ministerstvu životného prostredia na posudzovanie vplyvov na životné prostredie. „Hodnotenie vplyvu na životné prostredie je štandardný proces posudzovania limitov, ktoré stanovia úrady a následného rozhodnutia, či ich je firma schopná dodržiavať,“ povedal hovorca spoločnosti Ľubomír Čech s tým, že zatiaľ ide len o predstavenie prvých myšlienok a ďalšie štúdie budú vypracované len v prípade, že sa tento koncept odsúhlasí.

Možné dôsledky pre život v meste

  • nárast spotreby dreva a ďalších pomocných látok, t.j. ďalšie zaťaženie dopravy v Ružomberku (firma chce väčšinu dreva dovážať po železnici)
  • zvýšenie množstva vypúšťaných znečisťujúcich látok do ovzdušia (prevádzkovanie je možné len za podmienky úplnej zhody so štátom stanovenými emisnými limitmi)
  • vyššie množstvo odpadových vôd (firma chce posilniť ČOV v Hrboltovej a uvažuje o predčistení odpadových vôd priamo v závode papierní)

Primátor Mesta

V rozhovore pre Mestskú televíziu primátor Igor Čombor potvrdil, že sa o zvýšení výroby v Mondi rokuje. Vo štvrtok 8. januára je naplánované ďalšie stretnutie. „Modernú a pre mesto významnú fabriku si chceme zachovať, ale tak isto chceme, aby sme si zachovali čo najkvalitnejšie životné prostredie,“ povedal primátor.

Zdroj: liptov.sme.sk/ mtr.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM