Jozef Milan Rôzne

Mondi SCP skúša nový spôsob zníženia zápachu

Celulózo-papierenský koncern Mondi SCP Ružomberok sa v týchto dňoch pustil do inovatívneho pokusu s celkovými nákladmi za viac ako 100.000 eur na zníženie zápachu z Čistiarne odpadových vôd v Hrboltovej.

Ilustračný obrázok k článku Mondi SCP skúša nový spôsob zníženia zápachu
Foto: Jozef Milan

„Bez ohľadu na reálny fakt, že naša čistiareň nie je na Slovensku ani zďaleka jediná, ktorá zapácha, neustále hľadáme účinnejšie riešenia tohto problému. Verím, že nákladná investícia bude znamenať významný prielom a pokrok. Ak by celkom nenaplnila naše očakávania, máme pripravené ďalšie alternatívy,“ skonštatoval riaditeľ výroby celulózy Mondi SCP Vladimír Krajči.

Zástupca dodávateľskej spoločnosti Gábor Inczédi vysvetlil princíp použitej biotechnológie. „Nasádzame tu špecifické baktérie pôvodom z Indie a Ameriky, ktoré dokážu pracovať aj v objektívne horších vonkajších podmienkach tak, aby bolo zápach z ČOV cítiť v širšom okolí oveľa menej,“ spresnil s tým, že táto dômyselná technológia sa už osvedčila napríklad i v susednom Maďarsku.

„Naozaj sa veľmi teším, že sa realizujú ďalšie kroky v znižovaní zápachu z tejto ČOV. Môj prvý subjektívny pocit v porovnaní s tými spred necelého polroka, kedy sme tu boli naposledy na exkurzii aj s ďalšími občanmi, je lepší. Skutočne fandím, aby toto bolo riešenie, ktoré zaberie a pomôže nám výrazne vylepšiť životné prostredie,“ povedala mestská poslankyňa za mestskú časť Ružomberka Anna Šanobová a zároveň apelovala na nutnosť celoročného komplexného merania unikajúcich škodlivých látok.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM