Rôzne

Mondi SCP: Spaľovaním biokalov nedošlo k zvýšeniu emisií tuhých znečisťujúcich látok

Výrobný celulózo-papierenský podnik Mondi SCP Ružomberok realizuje od začiatku tohto roka skúšobnú prevádzku spoluspaľovania biokalov z čistiarne odpadových vôd vo svojom kotle na biomasu. Na základe priaznivých skúseností požiada začiatkom budúceho roka o povolenie trvalej prevádzky.

Ilustračný obrázok k článku Mondi SCP: Spaľovaním biokalov nedošlo k zvýšeniu emisií tuhých znečisťujúcich látok
Foto: Jozef Milan

„Jednoznačne nedošlo k zvýšeniu emisií tuhých znečisťujúcich látok. Naopak, podľa našich očakávaní sú dokonca nižšie, ako v období pred spustením spoluspaľovania biokalov. Aj jednorazové merania ostatných zložiek preukázali dodržiavanie povolených limitov,“ uviedol výrobný riaditeľ Vladimír Krajči. Zároveň spresnil, že takýmto inovatívnym spôsobom dokázali zlikvidovať a energeticky zhodnotiť až takmer dve tretiny vyprodukovaných čistiarenských biokalov. „Pochopiteľne sa tým pádom mierne zvýšila produkcia popola. Intenzívne hľadáme možné alternatívy na jeho materiálové zhodnotenie,“ skonštatoval Krajčí.

Lehota na skúšobnú prevádzku pre spoluspaľovanie biokalov bola pre Mondi SCP určená až do marca 2015. "Po zavŕšení tohto kalendárneho roka budeme mať sumárne ukazovatele, najmä celkové emisie, ktoré predložíme príslušnej inšpekcii životného prostredia a požiadame o uvedenie do trvalej prevádzky,“ dodal výrobný riaditeľ.

ilustračné foto: rk24

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM