Samospráva Samospráva

Možno drobnosť: WiFi zóna vo Vlkolínci však môže pomôcť propagácii viac, ako čokoľvek iné

Propagácia osady UNESCO a šírenie fotografií Vlkolínca na sociálnych sieťach je hlavným dôvodom, prečo ružomberská radnica v marci t.r. zavedie v svetoznámej lokalite pre všetkých návštevníkov bezplatný internet.

Ilustračný obrázok k článku Možno drobnosť: WiFi zóna vo Vlkolínci však môže pomôcť propagácii viac, ako čokoľvek iné
Zdroj: Dnes24.sk

Po prvý raz v histórii budú mať všetci ľudia, ktorí zavítajú do Vlkolínca, možnosť pripojiť sa celkom zadarmo k internetu. Stane sa tak vďaka WiFi zóne, ktorú v osade zriadi Mesto Ružomberok. „Ide o pridanú hodnotu pre všetkých, ktorí prídu do Vlkolínca. Prvoradým zámerom k tomuto kroku bola propagácia osady UNESCO," povedal k téme Martin Hromada, vedúci oddelenia regionálneho rozvoja mestského úradu. Podľa jeho slov, návštevníci sa okrem iného môžu vo Vlkolínci odfotiť a snímku hneď publikovať a zdieľať na sociálnej sieti.

Nie veľké ročné náklady

Približne 70% voľne prístupných verejných priestranstiev osady bude pokrytých bezdrôtovým internetom prostredníctvom WiFi signálu najneskôr do konca marca tohto roku. Po dobudovaní Domu UNESCO, ktorý sa začne stavať v tomto roku a dokončia ho zrejme v budúcom roku, bude pokryté internetom celý Vlkolínec. „Náklady na zriadenie a inštaláciu WiFi zóny s tromi prístupovými bodmi v osade zo strany radnice predstavujú približne tisíc eur," pokračuje Hromada. Ďalej dodáva, že ročná prevádzka bezdrôtovej internetovej siete bude mesto stáť asi 600 eur

Na ochranu je myslené tiež

Bezplatný internet bude môcť využívať každý, súčasťou pripojenia k WiFi však bude ochrana proti zneužívaniu formou sťahovania dát s veľkým objemom a nevhodným obsahom. „WiFi zóna zadarmo bude prínosom hlavne pre zahraničných návštevníkov, pretože ceny dátových prenosov v roamingu neumožňujú všetkým podeliť sa o svoje zážitky z Vlkolínca okamžite," vysvetlil Martin Žabenský z referátu IT mestského úradu.

Osada Vlkolínec je mestskou časťou Ružomberka. Do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO bola zapísaná v roku 1993. V súčasnosti v nej trvalo žije 25 obyvateľov. Čoskoro sa v nej začne výstavba Domu UNESCO, ako aj pomerne rozsiahla úprava križovatky Trlenská pod Vlkolíncom.

Zdroj + foto: ruzomberok.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM