Rôzne

Možný problém rodičov na dovolenke: Je to dieťa vaše?

Už viac ako rok musia mať aj malé deti vlastný cestovný pas. To znamená, že údaje o dieťati nie je možné zapísať do cestovného pasu rodiča. Napriek tomu sa v praxi stále stáva, že rodičia sú s deťmi vrátení z hraničných prechodov či letísk práve kvôli tomu problému.

Ilustračný obrázok k článku Možný problém rodičov na dovolenke: Je to dieťa vaše?
Zdroj: Dnes24.sk

Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová upozornila, že takéto nepríjemnosti môžu vyjsť poriadne draho. „Okrem prepadnutej letenky a zrušeného hotela budete musieť na poslednú chvíľu vybavovať aj doklady. Tie však podľa zákona nie je možné získať na počkanie,“ poukázala Baloghová. Zákonná lehota na vydanie cestovného pasu je do 30 dní za poplatok pre osoby staršie ako 16 rokov 33 eur, do 10 dní zaplatia 66 eur a najkratšia možná lehota na vybavenie sú dva pracovné dni za 99 eur. Pre deti je to lacnejšie.

Je to dieťa vaše?

Polícia radí skontrolovať si doklady pred dovolenkou včas. Cestovný pas detí mladších ako 15 rokov slúži aj ako doklad totožnosti. „V prípade, že pri kontrole nebudete vedieť preukázať, že je dieťa vaše, pretože nebude mať vlastný cestovný pas, môžete mať nepríjemnosti pri dokazovaní, že dieťa patrí vám. Preto treba myslieť v predstihu a na všetko sa pripraviť,“ skonštatovala policajná hovorkyňa.

V dovolenkovom období sa zvyšuje záujem o vydanie cestovného pasu. Podľa Baloghovej pribúdali žiadosti priamo úmerne s pribúdajúcimi teplotami. „V júni sme prijali viac ako 35 tisíc žiadostí o vydanie cestovného pasu a v júli o 1500 viac,“ vyčíslila Denisa Baloghová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM