Jozef Milan Samospráva

MsZ: Otáznik nad ruinou na Mostovej zostáva

V stredu 3. októbra pokračovalo na Mestskom úrade v Ružomberku prerušené zasadnutie Mestského zastupiteľstva. Ponúkame vám spravodajský súhrn tak, ako sme ho zachytili priamo na rokovaní.

Ilustračný obrázok k článku MsZ: Otáznik nad ruinou na Mostovej zostáva
Foto: Jozef Milan

13:15 Začiatok pokračovania 14. zasadnutia MsZ v Ružomberku

13:20 Parkovací systém mesta
Predkladateľ: Miroslav Zuberec – 1. zástupca primátora

V uvedení materiálu viceprimátor Zuberec otvoril otázku celoročných park.kariet, s ktorými sa ráta, ale nie sú ešte definované. Poslanci upozorňujú na pracovníkov škôl a MsÚ, napr.na Nám.AH, ktorí by taktiež museli platiť za parkovanie. Cena od 200 do 400 € za ročnú parkovaciu kartu je namietaná ako privysoká. Komisia dopravy ale stojí za tým, aby systém platil bez výnimiek, pretože všetci zamestnanci v meste sú si rovní. Poslanci si uvedomujú, že ide o nepopulárny krok.

MsZ zobralo na vedomie Koncepciu parkovacieho systému mesta. Materiál bude dopracovaný po vyhodnotení vznesených pripomienok a predložený na novembrovom rokovaní MsZ. Viac v príspevku: [link=http://www­.ruzomberok24­.sk/clanky?ex­tend.142637_Vo­dici-pozor:-Pripravte-sa-na-parkovaciu-revoluciu-v-meste!]TU[/link]

13:40 Prerokováva sa Operačný plán zimnej údržby miestnych komunikácií mesta Ružomberok na obdobie 2012/2013 Diskutovalo sa o doplnení passportu o sporné plochy, ktoré neboli v zime upravované. Otvorený bol problém zodpovednosti správcov budou za očistenie chodníkov a vnútroblokov na sídliskách. Iba na Klačno sa vráti solenie ciest, taktiež tu by sa malo začať – ako s novinkou – s blokovým čistením parkovísk (na striedanie po týždňoch). V októbri sa vybuduje dopravné značenie. V Hrboltovej len posyp nestačí, namietala poslankyňa za Hrboltovú.

Materiál bol vzatý na vedomie s tým, že poslanci do 10.10. ho môžu dopĺňať.

14:00 Výstavba Auparku – informatívna správa
Predkladateľ: Miroslav Zuberec – 1. Zástupca primátora Viceprimátor zverejnil úmysel, ktorý vzišiel z rokovania mestskej rady, aby bola Auparku ponúknutá max.suma 800.tis. €. Ak návrh nebude prijatý, treba preferovať alternatívu úpravy priestoru Auparkom.Primátor informoval o snahe HB Reavis nájsť na Slovensku spoluinvestora, s ktorým by stavbu realizoval.

Uznesenie: **MsZ zaviazalo primátora rokovať s HB Reavis o odkúpení pozemku za sumu 800 tis.€. **

O prerokovávanom materiále sme vás informovali v príspevku TU[/link].

14:20 Informácia o rokovaní s MONDI SCP v zmysle uznesenia č. 249/2012 – ústna správa
Predkladateľ: Ján Pavlík – primátor mesta

Poslankyňa Šanobová informovala o tom, že Mondi SCP po stredajšom rokovaní MsZ a po prijatom uznesení odviezla pohyblivú Automatickú Monitorovaciu Stanicu z Hrboltovej. Uznesenie zaväzuje primátora:

  • žiadať vládne inštitúcie, by úľava na dani pre Mondi SCP bola podmienená vybudovaním moderného monitoringu imisií a odstránenia zápachu na celom území RK
  • iniciovať kontrolu inšpekciou ŽP
  • zriadiť zelenú linku pre obyvateľov mesta
  • predložiť MsZ zápisnicu z rokovania s Mondi SCP podpísanú obomi stranami

Poslanci hlasovaním nevzali správu na vedomie.

14:35 Spoločnosť CZT – informácia

V predloženom materiále boli analyzované nasledovné varianty: o VARIANT 1: Prevzatie firemnej záruky za úver spoločnosti CZT spoločnosťou MONDI SCP o VARIANT 2: Vybudovanie alternatívneho zdroja tepla o VARIANT 3: Pokračovanie v existujúcom modeli zásobovania teplom + prejednanie nových zmluvných podmienok o dodávke tepla s MONDI SCP a úpravy podmienok úverovej zmluvy

Diskusia sa točí okolo kardinálnej otázky: CENA TEPLA. Väččšina poslancov preferuje rokovania s Mondi tak, aby sa cena znížila o 2 až 3 €, aj v súvislosti s predĺžením zmluvy s Mondi ako dodávateľom tepla pre mesto.

**Schválené uznesenie žiada primátora rokovať so spoločnosťou MONDI SCP o cene tepla, tak aby sa cena znížila od 1.1.2013 o 3 €/GJ s tým, aby táto cena platila do roku 2016 (s možnou úpravou o infláciu). **

V prípade, že sa nepodarí vyrokovať tieto podmienky, má primátor osloviť alternatívnych dodávateľov tepla.

16:30 Obnovenie pamätnej tabule padlým zamestnancom závodu SOLO v SNP

**MsZ schválilo umiestnenie tabule na ul. J.Jančeka na parcele č.5885 ako samostatný pamätník **

16:40 Protest prokurátora VZN o používaní zábavnej pyrotechniky na území mesta a Protest prokurátora VZN o chove, držaní a ochrane psov na území mesta

Poslanci vyhoveli námietkam prokurátora a oba VZN zrušili

16:45 Schválenie členov mediálnych rád MsZ bez diskusie schválilo členov mediálnych rád Ružomberského hlasu a Mestskej televízie Ružomberok: Radoslav Kendera, Juraj Čech, Pavol Fischer, Martin Alušic a Imrich Gazda(KU).

Rady sú poradným orgánom a majú sa zameriavať na hodnotenie obsahovej stránky RH a vysielania MTR. Po vzájomnej dohode každý poslanecký klub nominoval do rady jedného zástupcu a piatym delegovaným členom je neposlanec z Katedry žurnalistiky KU.

17:05 Rozostavaná budova na Mostovej

Primátor rokoval s Badánikovcami, ako majiteľmi budovy, ktorí hovoria, že sú pripravení na prestavbu. Majú vraj problém s prístupovým pozemkom, ktorý vlastní firma HB Reavis. Primátor pri rokovaní o Auparku chce riešiť aj tento problém.

17:10 Koncepcia rozvoja MBK

Bolo schválené uznesenie, podľa ktorého viceprimátor Stanislav Bella – ako prezident MBK – má vypracovať koncepciu rozvoja na budúce tri roky s termínom do decembrového rokovania.

17:20 Nespokojnosť s cestovnými poriadkami na Bielom Potoku

Poslanci schválili úlohu pre viceprimátora Zuberca iniciovať rokovanie so SAD Liorbus.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM