Jozef Milan Rôzne

MsZ rokovalo celý deň - I.diel( za odpad zaplatíme viac)

Decembrové rokovanie Mestského zastupiteľstva - posledné v tomto roku - sa uskutočnilo vo štvrtok, 15.decembra. Trvalo bezmála 11 hodín a nebolo vôbec sviatočné, ale rýdzo pracovné.

V programe zasadnutia figurovalo 26 bodov, z ktorých pre občana Mesta najdôležitejšie boli navrhované Všeobecne záväzné nariadenia(VZN) mesta Ružomberok: **1. VZN o miestnych daniach ** Sadzby dane z nehnuteľností ostávajú na úrovni roka 2011. Zvýšila sa sadzba za užívanie verejného priestranstva za prenosné garáže, a to z 0,03 €/m2/deň na 0,045 €/m2/deň. Podľa vedenia mesta sú plechové garáže, ktorých je na území Mesta ešte 130 ks, do istej miery archaizmus. Zmenil sa spôsob vyrubovania dane pre vozidlá TAXI užívajúce verejné priestranstvo na Ulici A. Bernoláka, keď oproti doterajšiemu určeniu sadzby dražbou sa stanovila nová sadzba vo výške 0,06 €/m2/deň.

2. VZN o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady Sadzba miestneho poplatku sa zvýšila o 10 %. Občanom s trvalým pobytom v mestskej časti Vlkolínec bude mesto priamo vyrubovať poplatok vo výške 25 % zo základnej sadzby. Dôvodom pre zvýšenie poplatku je snaha o zamedzenie roztváraniu nožníc medzi vybranými zdrojmi a nákladmi na likvidáciu KO.

**3. Doplnok č.2 k VZN o opatrovateľskej službe a spôsobe určenia a výške úhrady za poskytované sociálne služby ** Z dôvodu vysokých nákladov mesta na hodinu poskytovanej sociálnej služby – opatrovateľskej služby bolo navrhnuté zvýšiť tento poplatok z pôvodnej sumy 1,10 € /hod. na 1,50 €/hod. Po diskusii poslanecký zbor odsúhlasil zachovanie súčasne platných cien s ohľadom na sociálne slabších spoluobčanov. Vzrástli poplatky v Komunitnom centre – Útulku pre občanov bez prístrešia, ktoré neboli upravované od roka 2008.

Schválené bolo aj navrhované VZN o poskytovaní dotácií z vlastných príjmov Mesta Ružomberok pre neštátne školské subjekty v roku 2012. Po prerokovaní plánu investícií na rok 2012 bol schválený aj programový rozpočet Mesta na roky 2012–2014.

Zajtra pre vás prinesieme rozšírené spravodajstvo o schválenom vybudovaní čerpacej stanice PHM na pozemku oproti Hypernove spoločnosťou Europetrol s.r.o.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM