Ivana Milanová Kultúra

Na čaji o piatej s lovcom kožušín

Posledný januárový večer priniesla Mestská knižnica pozvanie na Čaj o piatej - prvú z cyklu besied so zaujímavými ľuďmi. Martin Šóš, ktorý mal možnosť prežiť celý rok ako trapper v kanadskom Yucone, bol správnou voľbou na úspešné zahájenie večerných

Na prvý pohľad sa môže zdať, že lovec kožušín a čaj o piatej nemajú nič spoločné, včerajší večer však potvrdil opak. Neobyčajný život strácajúcich sa trapperov – lovcov kožušín, priblížil Ružomberčanom Martin Šóš, ktorý dostal pozvanie prežiť rok s jednou z posledných rodín žijúcich týmto spôsobom. Podľa jeho vlastných slov očakával ne besede 15 ľudí. Bolo ich vyše 50 a zastúpenie mali všetky vekové kategórie. Zanietené rozprávanie o tejto drsnej, ale aj čarovnej krajine, sprevádzalo premietanie fotografií, ktoré divákom priblížili celoročný kolobeh kanadskej prírody. No ani tie nemôžu dostatočne zachytiť polárnu žiaru, lámanie ľadov v riekach, dlhé arktické dni a noci, či teplotu pod 50 ⁰C. Trapperstvo nie je len neľútostné zabíjanie zvierat pre kožušinu. Zamestnanie a zároveň životný štýl, ktorý si vyžaduje odhodlanie, zrieknutie sa komfortu a rešpekt k prírode. Toto povolanie nie je ľahké. Len nákup, ktorý je raz do roka, trvá tri týždne, potom vyšľapávanie ciest po teritóriu s každým napadnutým snehom a nakoniec rozmiestnenie pascí na rôzne druhy zvery a ich pravidelné kontrolovanie. To je len zlomok z toho, čo má trapper v nehostinných teplotách pod nulou na práci. Zver sa chytá do pascí, ktoré sú pod drobnohľadom úradov, nespôsobujú smrteľné zranenia a musia sa pravidelne kontrolovať a vyprázdňovať. Bohužiaľ, kvôli klesajúcim cenám kožušín a stúpajúcim cenám ropy, sa čoraz menej ľudí odhodláva celoročne žiť v divočine a trappery vymierajú. V závere bolo položených veľa zaujímavých otázok a odpovedí.

Martin nie len dobrodruhom, ale aj nadšencom a podporovateľom sledge hokeja, čo je obdoba ľadového hokeja pre telesne postihnutých, ktorý je v zahraničí veľmi populárny. Slovensko má tiež svoj tím, medzi ktorým sú aj Ružomberčania a chceli by sa dostať reprezentovať krajinu na Majstrovstvách sveta v roku 2013. Ak sa chcete dozvedieť o tomto športe viac kliknite na stránku www.sledgehokej.sk.

RK - Lovec kozusin
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM