Jozef Milan Rôzne

Na Námestí Slobody horeli sviece na výročie Nežnej revolúcie

V sobotu 17.novembra si Slovenská republika pripomínala Deň boja za slobodu a demokraciu. Výročie nekrvavej revolúcie si v Ružomberku pred Súsoším Slobody pripomenula malá skupina občanov zapálením sviečok.

Ilustračný obrázok k článku Na Námestí Slobody horeli sviece na výročie Nežnej revolúcie
Foto: Jozef Milan

Ružomberské politické strany KDH a SDKÚ-DS sa postarali o to, že výročie prevratnej spoločenskej zmeny pre väčšinu skôr narodených neostalo bez povšimnutia.

Michal Slašťan, predseda KDH:

17.november má pre mňa osobitné čaro, lebo som osobne zažil aj v Prahe aj doma v Ružomberku chvíle, kedy slovenský národ po 40-tich rokoch komunistickej totality povedal NIE a zobral vládu do svojich rúk. Je mi smutno, že v takýto deň sem príde tak málo ľudí, akoby Slováci rezignovali; možno poznáme lepšie dejiny Anglicka, Francúzska alebo Ameriky, ako svoje vlastné. Mladá generácia pomaly nevie, kto to bol Andrej Hlinka a ďalší slovenskí národovci.

My, Slováci, si musíme uvedomiť, že dnešný deň znamenal v 20.storočí jeden z ďalších prelomov v našej histórii a návrat ku demokracii. Mal by sa trvalo zapísať do kroniky pozitívnych dejinných udalostí na Slovensku a byť príkladom pre mladých ľudí.

Pavol Fischer, predseda SDKÚ-DS:

Výročie Nežnej revolúcie pociťujem s radosťou, ale aj smútkom, keď vidím, kde sme sa v tomto štáte po 20-tich rokoch oblúkom vrátili. Ja viem, že ľudia to nevnímajú tak vážne, lebo sme súčasťou civilizovaného sveta, Európskej únie. Nemám ale dobrý pocit z toho, že ľudia, ktorí si nevšimli 17.november, sú pri moci, a nenápadným spôsobom sa snažia demontovať pozitívne zmeny.

Naša krajina sa od revolúcie posunula neuveriteľným spôsobom dopredu, a preto si myslím, že skepsa verejnosti zo súčasného stavu nie je celkom na mieste. Jednoducho ani v demokracii nebude 1000% spravodlivosť a štát nemá na to, aby zabezpečil prácu pre všetkých, čo by som bol veľmi rád. Myslím si ale, že väčšina ľudí sa dobre má.

Na Námestí Slobody horeli sviece na výročie Nežnej revolúcie
6
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM