Jozef Milan Rôzne

Na obludnosť fašizmu sa nesmie zabúdať

Skutočnú pravdu o obludnej zvrátenosti fašizmu treba širokej verejnosti a predovšetkým mladej generácii pripomínať aj po takmer sedemdesiatich rokoch. Zhodli sa na tom pri príležitosti spomienky na koniec II.svetovej vojny ľudia, ktorí sa zaoberajú vojenskou históriou.

Ilustračný obrázok k článku Na obludnosť fašizmu sa nesmie zabúdať
Foto: Jozef Milan

„Druhá svetová vojna je významnou súčasťou našej histórie. Nemôžeme pred ňou zatvárať oči a tváriť sa, že také niečo nebolo. Našťastie, mnoho ľudí dejinné udalosti fascinujú a radi sa neustále vracajú do obdobia svetových konfliktov, aby sa nikdy nezabudlo na ich hrôzy,“ hovorí Juraj Vanovčan z bratislavského Klubu priateľov vojenskej histórie, ktorý má korene na Liptove a je známy ako organizátor a režisér veľkých rekonštrukcií bojov ( pred rokom to bolo oslobodenie Liptovskej Osady, spoluorganizator bojov 1. cs. armadneho zboru pri Liptovskom Mikulaši).

Dôležitosť pripomínania vojnovej histórie zdôrazňuje aj Andrej Kováč z ružomberského Klubu vojenskej histórie Ostrô, ktorý pôsobí ako profesionálny vojak. „Neustále treba poukazovať na neospravedlniteľnú zvrátenosť fašizmu. Tí, ktorí sa ho snažia akýmkoľvek spôsobom obhajovať a ospravedlňovať, trestuhodne dehonestujú milióny nevinných obetí. Najmä mládeži treba názorne vysvetľovať, čo bolo zlé a čo dobré."

zdroj: rk24/ tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM