Petra Janigová Kultúra

Na Vianoce si zatancoval aj Pinocchio

Sériu vianočných koncertov v tomto týždni uzavrel v piatok Tanečný odbor Základnej umeleckej školy Ľudovíta Fullu. Žiaci našej najstaršej ZUŠ-ky predviedli zaplnenej Dvorane veľkolepú rozprávkovú show.

Tradíciu vystúpení pred Vianocami má aj odbor, ktorý v štátnej umeleckej škole združuje talentovaných tanečníkov. Prvé vianočné koncerty ale ešte príbehovú stránku nemali, k súčasnému formátu, v ktorom sú choreografie pospájané do jedného deja, sa dostali len pred niekoľkými rokmi. „Vianočný koncert krásnou a vydarenou tradíciou aj pre Tanečný odbor. Celé sa to začalo besiedkami v hale T18, ale každým rokom nám pribúdali deti, tak sme rozhodli, že predstavenie vynesieme na veľké javisko. Vianočné koncerty sa sme najprv robili v Papierniku, no dnes už všetky naše vystúpenia organizujeme vo Veľkej Dvorane,“ priblížila Viola Dorníková z Tanečného odboru.

Počas hodinového predstavenia sa na javisku vystriedalo až 170 tanečníc a tanečníkov od najmenších detičiek až po staršie žiačky. Spoločne zatancovali niekoľko choreografií, nad všetkými ale vyčnievalo polhodinové predstavenie, v ktorom tanečný odbor publiku zatancoval rozprávku o malej drevenej bábke Pinocchiovi. Hlavnú postavu príbehu sprevádzalo množstvo ďalších postavičiek z rozprávkovej ríše a na pódiu sa postupne vystriedali takmer všetky ročníky. „Myslíme si, že k zime akosi patrí rozpovedanie nejakého príbehu, rozprávky, jednoducho ukázať niečo čo má dej a výpovednú hodnotu,“ uviedla V. Dorníková. „Tanečníci sa predstavili v dvoch blokoch: prvý nás previedol cez rozprávku a tanečne vypovedal príbeh Pinocchia. Druhý tanečný blok nás o krôčik priblížil k dlho očakávaným vianočným sviatkom. Rozpovedal príbeh o stromčekoch, anjelikoch a o finte ako rýchlo postaviť snehuliaka.“ Vianočné vystúpenie si osobne pozrel aj primátor Ján Pavlík, ktorý žiakom a pedagógom zložil poklonu. Za polročné úsilie sa celému Tanečnému odboru na záver poďakoval aj riaditeľ ZUŠ Marcel Dúbravec.

Viano?ný koncert ZUŠ L.F.
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM