Jozef Milan Rôzne

Najšpinavšia kampaň a najdrahšie voľby

Slovensko zažíva nielen najšpinavšiu volebnú kampaň, ale aj najdrahšie voľby v ére svojej samostatnosti. Nielen kvôli najvyššiemu počtu kandidujúcich strán, ale aj pre najvyššie počty členov okrskových volebných komisií.

Členstvo v okrskových volebných komisiách (OkrVK) sa stalo zdrojom jednorázového finančného príjmu pre veľký počet občanov, ktorí sa o miesto v OkrVK hlásia u strán, ktoré nemajú v regiónoch svoje štruktúry a členov. V posledných voľbách sa priemerný počet členov okrskových volebných komisií pohyboval okolo čísla 8, tentokrát sa vyšplhal na číslo 13, čo platí aj pre najmenšie obce dolného Liptova (Potok, Turík). Odmena za výkon funkcie člena okrskovej komisie, platná aj pre zapisovateľa, je stanovená na 37,5 €.

Druhým významným nákladom volieb sú všetky potrebné tlačoviny – hlasovacie lístky a obálky, zoznam kandidátov, oznámenie o čase a mieste konania volieb, príručky a usmernenia. Posledná novela volebného zákona stanovila, že hlasovací lístok každej pol.strany musí mať rovnakú veľkosť, aj keď by na ňom bolo jediné meno. Pre každú stranu musí byť vytlačený plný počet hlas.lístkov podľa celkového počtu voličov v SR plus 10% navyše. V minulých voľbách sa o dôveru uchádzalo 18 subjektov, tentokrát je ich až 26, čo zase podstatným spôsobom zdvihlo túto nákladovú položku.Priložená fotogaléria dokumentuje doručenie hlas.lístkov na MsÚ v Ružomberku. Pre mestské okrsky je ich potrebných zhruba 600.tis., rovnaký počet pre obce.

Obvodný úrad v Ružomberku si podľa jeho prednostu Michala Šventa splnil všetky úlohy vyplývajúce z harmonogramu organizačno-technického zabezpečenia volieb a všetky materiály, ktoré sa mali dostať ku občanovi, boli doručené na Mesto a obce okresu, ktoré boli povinné zabezpečiť doručenie zoznamu kandidátov, ako aj oznámenia o čase a mieste konania volieb voličom do 14. februára 2012. Ak sa tak nestalo, kontaktuje mestský, resp. obecný úrad a žiadajte nápravu. Do Obvodnej volebnej komisie v Ružomberku nominovalo svojich zástupcov 10 pol.strán. Predsedom ObVK sa tajnou voľbou stal zástupca KSS, podpredsedom nominant SaS. Ich menný zoznam vám prinesieme na budúci týždeň.

RK volby
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM