Rôzne

Nakupujete cez e-shopy? Pozor pri kúpe tovaru z Ameriky a Ázie

Už viac ako tri mesiace platia nové pravidlá pri nákupe zásielok z Ameriky či Ázie. Slovákov neodradili, práve naopak. Kedy podať colné vyhlásenie?

Ilustračný obrázok k článku Nakupujete cez e-shopy? Pozor pri kúpe tovaru z Ameriky a Ázie
Zdroj: TASR

Ľudia stále viac objednávajú tovar z Ameriky a Ázie. Žilinskí colníci majú medziročne takmer o 50 percent zásielok viac. Od 1. mája 2016 vstúpil do platnosti nový Colný kódex Únie. Priniesol novinky najmä pre vývozcov a dovozcov tovarov. Jedna sa však dotkla aj občanov.

„Ak si z krajín mimo európskeho spoločenstva objednávajú zásielky v hodnote nad 150 eur, mali by podávať colné vyhlásenie. Toto sa zatiaľ netýka zásielok v hodnote do tisíc eur, ktoré sú doručované prostredníctvom klasickej pošty,“ uviedla hovorkyňa Finančnej správy SR Patrícia Macíková.

Po zavedení nových pravidiel boli sa občania báli, že nakupovanie prostredníctvom internetu v tretích krajinách (americké a ázijské eshopy) sa skomplikuje. Štatistiky po prvom štvrťroku tieto obavy nepotvrdzujú.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Otrasné homosexuálne ponižovanie zostalo bez trestu

Najväčšie vyclievacie pošty sú v Bratislave, Košiciach a Žiline. Od zavedenia nových pravidiel v máji bolo v Bratislave každý mesiac predložených k colnej kontrole priemerne 59-tisíc zásielok.

Sú to také zásielky, ktorých hodnota je nad 150 eur. Čo kopíruje čísla z prvých štyroch mesiacov tohto roka. Okrem týchto spomínaných zásielok prepustí pobočka do voľného obehu mesačne okolo 350-tisíc zásielok oslobodených od cla, či DPH (teda ich hodnota je menej ako 22 eur).

Pobočka v Žiline eviduje stúpajúci trend v počte zásielok. Kým za prvý polrok 2015 vybavili 497 272 zásielok, za rovnaké obdobie tohto roka ich bolo 731 548. Znamená to nárast až o 47 percent.

Zisťovali sme aj situáciu na pobočkách Košice Letisko a Bratislava Letisko, cez ktoré prepravujú tovar najmä kuriérske spoločnosti. Podľa údajov z Bratislavy, počet prerokovaných zásielok stúpol od mája oproti začiatku roku v priemere o takmer desať percent. Takmer totožný nárast hlásia aj Košice.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM