Jozef Milan Rôzne

Ničivá sila prírody je veľká: Mestské lesy odstraňujú májovú kalamitu v rajóne

Vo štvrtok 15. mája rokovalo valné zhromaždenie Mestských lesov. Ich vedenie konštatovalo, že posledné dva roky boli v zásade pokojné. Už počas zasadnutia začali paradoxne prichádzať znepokojujúce správy od lesníkov v teréne. Silný nárazový vietor vyvracal a lámal celé lesné porasty.

Ilustračný obrázok k článku Ničivá sila prírody je veľká: Mestské lesy odstraňujú májovú kalamitu v rajóne
Zdroj: Dnes24.sk

Varovania meteorológov pre štvrtok 15. mája sa naplnili. Hustý dážď spolu s víchricou spôsobovali na rovine značné problémy hlavne motoristom. V horách sa vyčíňanie veterného živla prejavilo však ďaleko výraznejšie. „Najviac postihnutou lokalitou je oblasť medzi Vyšným Matejkovým a Škutovkami. Prepadový vietor tu vytvoril lievik a zničil nám kvalitné porasty. Škody sú v našich lesoch síce všade, ale tu sú najväčšie. Celkovo sme narátali zhruba 30 tisíc metrov kubických spadnutého dreva,“ povedal riaditeľ MsL Michal Slašťan.

Odstraňovanie kalamity do konca roka

S odstraňovaním popadaných stromov začali MsL zaraz na druhý deň a to hlavne na prístupových cestách, aby si uvoľnili priestor pre ďalší postup. „Momentálne už pracovné skupiny tvrdo robia na kalamite. Musíme rátať s vysokými nákladmi aj preto, lebo ide všetko o strmé, ťažko dostupné terény, kde je to robota až životu nebezpečná. Náklady sa budeme snažiť stláčať súťažami. Chceme to stihnúť do konca roka, lebo lykožrút nečaká a ležiaky, hlavne smreky, sú pre neho ideálnym miestom na množenie. Vždy je tu veľká hrozba, že napadne aj zdravé porasty,“ vysvetlil výrobno – obchodný riaditeľ Milan Šlávka.

Zničenie znamená aj obnovu

Prvoradou úlohou mestských lesov je odviesť padnuté drevo a vyčistiť plochy, aby mohli začať s výsadbou nového porastu. „Stromčeky začneme sadiť na jar budúceho roka. Nový porast sme povinní zabezpečiť až do siedmych rokov, čo znamená, že nielen vysadiť, ale aj dopĺňať, vyžíňať proti tráve a burine, natierať repelentom proti zveri, jednoducho ochraňovať,“ popísal činnosti nasledujúcich rokov Michal Slašťan.

Kalamita v Mestských lesoch
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM