Ivana Milanová Správy Samospráva

Nové čísla o finančnom zdraví: Ako gazduje ružomberská radnica?

Inštitút Ineko si posvietil na hospodárenie slovenských miest. Čísla ukázali ako je na tom naše mesto, aj koľko eur činia dlhy na hlavu každého mešťana.

Ilustračný obrázok k článku Nové čísla o finančnom zdraví: Ako gazduje ružomberská radnica?
Zdroj: TASR

Mimovládka Ineko hodnotila finančné zdravie 50 najväčších slovenských miest v roku 2015. Jednou zo zložiek hodnotenia boli aj dlhy samospráv. Celkový dlh miest určuje tzv. „zákonné kritérium“ (nezapočítavajú sa záväzky z úverov poskytnutých z bývalých štátnych fondov a Štátneho fondu rozvoja bývania, a tiež záväzky z návratných zdrojov financovania prijatých na zabezpečenie predfinancovania eurofondov).

Ako uvádza Ineko, ku koncu roka 2015 dosiahla spomedzi 50 najväčších miest najvyšší dlh Žilina (54,7 %). Druhý najvyšší dlh má Lučenec (49,6 %), tretím v poradí je Trenčín (44,0%). Naopak, najlepšie z pohľadu tohto ukazovateľa obstáli mestá Hlohovec, Nové Mesto nad Váhom, Topoľčany, Dubnica nad Váhom, Sereď a aj Ružomberok, ktoré nemali ku koncu roka 2015 žiadny dlh. Minimálny dlh mali aj v Kežmarku (0,7 %) a Leviciach (2,1 %).

Samospráva mesta Ružomberok je podľa tabuľky finančnej stability Ineko v poradí 14. mestom s najlepším finančným zdravím. Celkový dlh nášho mesta je 0,00%, pričom k roku 2014 to bolo 0,51%%. Finančné zdravie (FZ) nášho mesta inštitút ohodnotili číslom 5,11.

Pre porovnanie, neďaleký Liptovský Mikuláš je na 27 priečke s dlhom 37,45% a dlh na obyvateľa vychádza 231 eur. Krajská Žilina má podľa analýzy dlh 54,68%, na obyvateľa je to 340 eur na hlavu a FZ je ohodnotené na 4,32.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM