Jozef Milan Rôzne

Novoročná anketa s primátorom a poslancami (ukončenie)

Vážení čitatelia, začiatkom nového roka sme oslovili primátora a všetkých poslancov Ružomberka, ktorým sme položili tri rovnaké otázky. Dnes ju uzatvárame odpoveďami primátora Mesta Jána Pavlíka. Z poslancov zastupiteľstva sme dostali odpovede od Pav

Ján Pavlík, primátor Ružomberka

1. klady a zápory roka 2011? Som veľmi rád, že v roku 2011 sa podarilo zabezpečiť stránkové hodiny na mestskom úrade pre občanov počas všetkých piatich pracovných dní v týždni, namiesto troch, ako tomu bolo predtým. Vytvoril sa tak väčší priestor na komunikáciu s nimi. Zároveň sa podarilo všetky oddelenia úradu presťahovať pod jednu strechu, čo takisto pomôže obyvateľom mesta pri vybavovaní potrebných dokumentov či riešení problémov. Mnohé veci zjednoduší aj s tým súvisiace átrium na mestskom úrade, ktoré prostredníctvom klientskeho centra zabezpečuje priamy kontakt s občanmi. V roku 2011 sa podarilo vykonať avizované výberové konania na všetky posty vedúcich oddelení MsÚ, vytvorili sme útvar hlavného architekta mesta, pripravili sme aj novú organizačnú štruktúru a elektronický dochádzkový systém, čo pomáha zjednodušiť a skvalitniť prácu. Čo sa v roku 2011 nepodarilo, bolo obsadenie pozície hovorcu mesta. Mrzí ma to, lebo absencia človeka, ktorý má na starosti komunikáciu, bola v minulom roku citeľná. Od 1. 1. 2012 sa však situácia zmenila a mesto má svoju hovorkyňu. 2. ciele a vízie pre rok 2012? Mojou najväčšou prioritou je komunikácia s obyvateľmi mesta, v ktorom spoločne žijeme. Aj v minulom roku sme zaviedli nové formy komunikácie, ako napríklad „Káva s primátorom“, rozprával som s ľuďmi v rámci verejných hovorov, či len tak v uliciach mesta. V tomto roku by sa kontakt s občanmi mal ešte vylepšiť. V rámci investičnej výstavby je mojím cieľom realizácia plánovanej ubytovne, bytového domu, rekonštrukcia plavárne, ale určite aj zriadenie mestskej galérie. Mojím želaním je, aby sa dôsledne dodržal investičný plán schválený na rok 2012. Prioritou v oblasti športu je vypracovanie novej stratégie rozvoja basketbalu v Ružomberku na tento rok. Mojimi prioritami však nie sú len „veľké“ a viditeľné veci, sú to v prvom rade drobné potreby ľudí žijúcich v tomto meste, s ktorými sa stretávam každý deň, a nielen, že ich počúvam, snažím sa pomôcť riešiť problémy, s ktorými sa na mňa obracajú. Lebo často zdanlivo „malé“ veci sú v našom živote najdôležitejšie. 3. Vaše osobné želanie občanom Mesta? V roku 2012 Ružomberčanom, Liptákom i ľuďom tejto krajiny prajem zo srdca zdravie, lebo je najväčším bohatstvom, ktoré máme, lásku, lebo je životodarnou energiou všetkých nás, porozumenie a toleranciu, aby sme v mieri zachovali tento svet pre generácie, ktoré prídu po nás.

Pavol Šípoš, poslanec za Baničné

1. klady a zápory roka 2011? Keďže koncom roka 2010 som bol zvolený do mestského zastupiteľstva, tak môžem povedať, že rok 2011 priniesol do môjho života viaceré nové situácie, ktoré boli kladné ale aj záporné. Tieto situácie ovplyvnili a môžem povedať, že obohatili moje skúsenosti. Človek počas života prežíva množstvo kladných a záporných situácií. Kladné ho povzbudia pri konaní ďalších správnych vecí a zo záporných by sa mal poučiť a zobrať ponaučenie. 2. ciele a vízie pre rok 2012? Mojou hlavnou víziou počas tohto volebného obdobia, čiže aj v tomto roku, je podpora rodiny, bezpečnosti a transparentnosti. Uvedomujem si, že jej napĺňanie bude závisieť od získania podpory väčšiny v zastupiteľstve a taktiež od finančných zdrojov mesta. Taktiež je mojim cieľom podporovať dobré nápady iných, a tak sa spolupodieľať na rozvoji nášho mesta. Dúfam a verím, že keď budeme bilancovať rok 2012, táto moja vízia sa bude napĺňať, a tak v prvom rade obyvatelia mesta Ružomberok, budú spokojní v akom meste žijú. 3. Vaše osobné želanie občanom svojho vol.obvodu, resp.Mesta? Chcel by som zaželať občanom tohto mesta, aby tento rok, ktorý nás čaká, bol pre nich naplnením túžob v osobnom i pracovnom živote. Aby v rodine zažívali požehnanie, lásku, svornosť a taktiež hojnosť. A tak posilnení, aby sme všetci čo najlepšie zvládali trápenia, ktoré nás postretnú.

Ivan Rončák, poslanec za Laziny

1. klady a zápory roka 2011?

Teší ma, že v Ružomberku si početná väčšina nepotrebuje na rozdiel od mnohých iným miest dokazovať svoju prevahu totálnym valcovaním menšiny. Naopak, pragmatické riešenia majú veľkú šancu na schválenie naprieč politickým spektrom. Teší ma tiež, že sa mi podarilo presadiť niekoľko opatrení, ktoré priniesli vyššiu transparentnosť do vládnutia (napríklad moje informačné blogy na internete po každom zasadnutí poslancov, jasnejšie pravidlá na udeľovanie sociálnych dotácií, trvalé zverejňovanie správ z kontrol hlavného kontrolóra na internetovej stránke mesta alebo zverejňovanie záznamov zo zasadnutí v internetovom archíve mestskej televízie) a zlepšili kvalitu života ľudí (napr. môj úspešný boj za skutočne bezbariérové chodníky v meste, úspešné zavŕšenie prijatie Komunitného plánu sociálnych služieb vrátane jeho finančnej časti). Som rád, že som mohol prispieť k tomu k posilneniu identity a pamäti mesta – podporil som pomenovanie priestoru pred rektorátom Katolíckej univerzity na Námestí A. Hlinku na Park Jána Pavla II., zúčastnil som sa spomienky na 17. november 1989, spoluorganizoval som spomienku na Václava Havla. Navrhol som tiež udelenie ceny mesta pre Bernarda Jaška in memoriam (ružomberský rodák Jaško bol mladý policajt, ktorého popravili v r. 1951 za to, že prezradil biskupom, čo na nich režim chystá). Ale tešia ma aj desiatky vyriešených podnetov občanov vo volebnom obvode Laziny. Mrzí ma, že kolegovia nás nepodporili v našej snahe vyčleniť viac financií na vlastnícke vysporiadanie pozemkov nielen pod výstavbu rodinných domov, ale aj pod občiansku vybavenosť a výrobu. Bez toho v Ružomberku nové obchodné centrá a výroba pribudnú len ťažko. A že občas zvíťazil iný ako verejný záujem.

2. ciele a vízie pre rok 2012?

Pokračovať v tom, prečo som aj išiel do komunálnej politiky. Pracovať pre ľudí a nekradnúť.

3. Vaše osobné želanie občanom svojho vol.obvodu, resp.Mesta?

Želám Ružomberčanom veľa radosti zo všetkého dobrého a posilňujúcu pokoru prijímať to zdanlivo menej dobré. A, samozrejme, dobré správy z politiky – mestskej aj tej vyššej.

Ján Bednárik, poslanec za Klačno

1. Klady a zápory roka 2011? Klady – mesto funguje svojim životom i napriek tomu , že sa zmenilo vedenie mesta,
- schválil sa rozpočet mesta pre rok 2012 Zápory – úspešnosť projektov 0,
- nejednotnosť vystupovania vedenia mesta k vonkajšiemu okoliu 2. Ciele a vízie pre rok 2012?
- prispieť k zvýšeniu zamestnanosti v meste a okrese Ružomberok 3. Vaše osobné želanie občanom svojho vol.obvodu, resp. Mesta?
- aby sídlisko Klačno bolo akceptované zo strany mesta ako najväčšie sídlisko mesta, kde žije najproduktívnejšia časť obyvateľstva Ružomberka a táto skutočnosť aby bola zohľadnená v investíciách mesta, službách a benefitoch
- aby mesto vytvorilo priaznivé podnikateľské prostredie pre domácich a zahraničných investorov

  • aby Ružomberčania v takom počte neodchádzali za prácou do okolitých miest
    • aby Ružomberčania si vážili a podporovali svojich ľudí , ktorí sú v štátnych

správach , na ministerstvách..... bez ohľadu z ktorej politickej strany sú

  • aby bola väčšia jednota Ružomberčanov a vzájomná prajnosť – čo v tomto meste

chýba.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM