Ivana Milanová Kultúra

Nový film 22 hláv zaplnil kultúrny dom v Černovej

Premiérové premietanie nového dokumentárneho filmu 22 hláv v rodisku jednej z obetí monštruózneho súdneho procesu zo začiatku 50. rokov minulého storočia pritiahlo do hľadiska kultúrneho domu v Černovej viac ako dve stovky divákov.

Skupinka mladých ružomberských filmárov zmapovala tragické osudy dvoch príslušníkov Zboru národnej bezpečnosti, Bernarda Jaška a Pavla Kalinaja, ktorých 17.2.1951 po dvoch rokoch mučenia obesili a ďalších dvadsiatich ich spoločníkov odsúdili na celkovo 144 rokov väzenia za to, že nezištne varovali katolíckych kňazov pred pripravovanými perzekúciami Štátnou bezpečnosťou.
„Táto strašná ohavnosť mala zostať naveky utajená za múrmi Justičného paláca. Vždy, keď som prechádzal okolo rodného domu Bernarda Jaška, som sa zamýšľal, aký príbeh sa skrýva za kamennou pamätnou tabuľou na priečelí. Verím, že prostredníctvom tohto dokumentu sa o pravých ľudských hrdinoch slovenského národa dozvie čo najširšia verejnosť,“ skonštatoval autor scenára a režisér Matúš Demko.
Veľkú vďaku tvorcom dokumentárneho filmu 22 hláv vyjadril Jaškov synovec Bernard Lauček. „Narodil som sa iba pár mesiacov po jeho nespravodlivej poprave. Rodičia mi preto dali rovnaké meno. Nikto z nás najbližších ani len nedúfal, že sa mu raz dostane za jeho odvážne činy takejto originálnej pocty,“ zdôraznil. Na svojho rovesníka si s úctou zaspomínal aj Černovčan Pavol Brtoš. „Bernard bol skvelým mladým mužom s veľkými ideálmi, rovným charakterom a priateľskou povahou. Som veľmi rád, že si zanietení mladí tvorcovia tohto filmu našli čas a dokázali ním názorne poukázať na zverstvá komunistického režimu. Nikdy nesmieme zabudnúť na mučeníkov, ktorí nesúhlasili s páchaným zlom a neváhali v mene dobra obetovať i svoje životy,“ dodal.

Zdroj: TASR Foto: www.domquovadis.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM