Rôzne

Nový regeneračný kotol mení Mesto z východu

Ružomberský celulózovo-papiernický podnik Mondi SCP začal v apríli realizovať investíciu nového regeneračného kotla (RK3) v hodnote 128 miliónov eur. Na východnom vstupe do mesta sa od mája intenzívne pracuje, čo dokumentuje aj priložená fotogaléria.

Ilustračný obrázok k článku Nový regeneračný kotol mení Mesto z východu
Foto: Jozef Milan

Na výstavbu konštrukcie kotla použili sedemdesiatsedem pilót s priemerom 1,2 metra, ktoré vpravili dvanásť metrov do hĺbky. Pre novú halu turbíny použili ďalších osemdesiat pilót, napísal portál liptov.sme.sk. „Základy nového regeneračného kotla obsahujú 250 ton oceľových výstuží a 1800 metrov kubických betónu. Betonáž prebiehala nonstop 40 hodín, betón na stavbu tak priviezlo 316 domiešavačov,“ povedal hovorca ružomberských papierní Ľubomír Čech. Výstavba technologickej časti by mala byť odovzdaná do prevádzky koncom roka 2014. V priebehu výstavby sa tu zamestná približne tisíc ľudí.

Zníženie ceny tepla pre občanov

Výstavba moderného kotla RK3 prinesie zvýšenie výrobu celulózy a zníženie ekologickej záťaže pre Ružomberok. Podľa Dohody o naplnení memoranda o spolupráci na roky 2011 až 2014 medzi Mestom a Mondi SCP firma bude zdieľať predpokladaný prínos vybudovania nového regeneračného kotla RK3 tak, že poskytuje zľavu z ceny tepla o 1 EUR/GJ (bez DPH) od 1.1.2013 a o 1,5 EUR/GJ (bez DPH) od 1.1.2014.

zdroj: liptov.sme.sk/ rk24;

Výstavba RK3
12
Galéria
Foto: Jozef Milan
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM