Jozef Milan Samospráva

Ad: Psie výkaly III. - Sťažujte sa na mestskom úrade, alebo polícii

Mesto Ružomberok v roku 2002 prijalo Všeobecne záväzné nariadenie o chove, držaní a ochrane psov. Na základe protestu okresného prokurátora, bolo VZN poslancami zrušené. Opýtali sme sa, či súčasný stav umožňuje postihovať majiteľov psov, ktorí neodstraňujú psie výkaly na verejných priestranstvách.

Ilustračný obrázok k článku Ad: Psie výkaly III. - Sťažujte sa na mestskom úrade, alebo polícii

1. Pripravuje mesto nové VZN, ktoré by malo nahradiť to zrušené? Áno, nové VZN pre túto problematiku bude mesto určite vypracovávať.

Zákon o chove psov platí a podľa neho môže (nemusí) obec prijať VZN. Ide len o to, že obec si môže určiť priestranstvá, kde nemôže pes voľne behať (bez vôdzky) napr. centrálna mestská zóna, a ďalej verejné priestranstvo, kde vôbec pes nemôže byť s pánom, ani na vôdzke – napr. cintorín.

2. Vie mesto odporučiť občanovi, kde by sa mal sťažovať na majiteľov psov, ktorí znečisťujú verejné priestranstvá? Občania môžu podávať sťažnosti na mesto a na mestskú políciu, pretože máme VZN o znečisťovaní verejných priestranstiev, teda aj exkrementami psov. (VZN 1/ 2005 O dodržiavaní poriadku a čistoty na území mesta Ružomberok – poz. redakcie)

3. Požiadalo(da) mesto poslanca NR SR Milana Mojša (resp.ZMOS) o pomoc v legislatívnej oblasti? Áno, vedenie mesta spolupracuje s poslancom NR SR Milanom Mojšom vo viacerých oblastiach, samozrejme, požiadalo ho o pomoc aj v legislatívnej oblasti.

zdroj: Michaela Milá, hovorkyňa mesta

súvisiace príspevky: a. http://ruzomberok.dnes24.sk/…kalov-149887 b. http://ruzomberok.dnes24.sk/…emoze-150038

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM