Ivana Milanová Rôzne

Obchody praskajú vo švíkoch

Predajne sú plné ľudí, ktorí hľadajú, vyberajú a často kupujú aj to, čo vôbec nepotrebujú, a to len preto, že je na to priam rozprávková zľava. No pozor, striehnu tam aj ziskuchtiví obchodníci.

**Zľavy – ako predajcovia zavádzajú? **

Všetko s 50% zľavou – to je pravda. No platí to aj v tom prípade, keď podnikateľ cenu najskôr o túto čiastku zvýši a potom ju spustí. Zaplatíme za textil či elektroniku toľko isto, ako by sme zaplatili pred dvoma týždňami, ale už s 50% zľavou. Má to teda nejaký zmysel? Áno, pre predajcov plný obchod kupujúcich s diagnózou davová psychóza. Samozrejme máme aj poctivých obchodníkov a tým všetka česť. Obchodníci robia akcie, preto aby sa zbavili sezónneho tovaru, ako je oblečenie alebo pritiahli do predajnú kupujúcich.

Na Slovensku si každý predajca môže dať cenu, akú on sám chce. Kým niečo kúpite, dobre si zhodnoťte, či naoko fantastická cena je naozaj taká úžasná a či výrobok potrebujete. Poprípade si môžete cenu porovnať v ďalších obchodoch, alebo na internete. Nezabúdajte, že aj na zlacnený tovar platí reklamačná doba dva roky v celej Európskej únií. Ak vopred predajca neudá, že tovar je zlacnený pre vami uvedenú chybu reklamácie.

Každým rokom sú výpredaje obľúbenejšie a s rozumným vyberaním sa dá na nich aj ušetriť. Veľa ľudí si už zvyklo, že väčšinu darčekov dostane po Vianociach, pretože za rovnakú hotovosť dostanú viac. Hurá do obchodu a do vrecka okrem peňaženky aj reálny úsudok o cenách.

Foto: peniaze.pravda.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM