Jozef Milan Rôzne

Ocenenie operátorky: Pomohla zachrániť zraneného Filipa (11) v Texicome

Božena Michaláková z Krajského operačného strediska záchrannej zdravotnej služby v Žiline zvíťazila v národnom kole súťaže 112 AWARDS v kategórii Výnimočný operátor tiesňovej linky. V júni 2012 pomohla zachrániť Filipa Orela (11), ktorý sa prepadol do šachty v areáli bývalej pradiarne v Texicome.

Ilustračný obrázok k článku Ocenenie operátorky: Pomohla zachrániť zraneného Filipa (11) v Texicome
Foto: Jozef Milan

Operátorka tiesňovej linky preukázala výnimočnú profesionalitu a duchaprítomnosť, zranenému chlapcovi poskytovala psychologickú pomoc a motivovala ho k spolupráci, čo bolo kľúčové pre jeho nájdenie a rýchle poskytnutie pomoci. Cenu jej v pondelok odovzdal minister vnútra Robert Kaliňák.

Nebezpečné skúmanie

Postihnutý chlapec skúmal spolu s kamarátmi priestory jednej z viacerých obrovských výrobných hál bývalých Bavlnárskych závodov V.I.Lenina, ktoré sú dnes v dezolátnom stave. Z prvého poschodia sa prepadol na prízemie a otrasený si myslel, že je v jame. Duchaprítomne však zavolal na 112-ku, načo začali po ňom pátrať hasiči spolu so sanitkou Rýchlej zdravotnej pomoci.

„Naši chlapi jazdili po areáli so zapnutou húkačkou a chlapec ich navigoval podľa toho, ako silno počul húkačku. Nakoniec sa sám vyplazil na miesto, kde ho členovia výjazdovej jednotky zbadali,“ povedal pred rokom portálu Ružomberok24.sk Pavol Pecník z HaZZ v Ružomberku. Hasiči pomohli zraneného chlapca naložiť do sanitky, ktorá ho odviezla na podrobné vyšetrenie.

Petar Lazarov z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra: „Zarážajúci na tejto udalosti bol fakt, že kamaráti, ktorí sa s chlapcom v opustenej továrni hrali, spanikárili a z miesta nehody ušli. Veľkým šťastím v nešťastí bol pre chlapca funkčný mobilný telefón, ktorý sa pri páde nerozbil a chlapec aj napriek veľkému utrpeniu zavolal na číslo tiesňového volania 112 a hrdinsky v spolupráci s operátorkou bojoval o svoj život.“

Popularizácia 112-tky

Cieľom celoeurópskej súťaže 112 Awards pre profesionálov aj verejnosť je popularizovať číslo tiesňového volania 112 v celej Európskej únii a podporovať jeho správne používanie. V spolupráci s Európskou asociáciou linky tiesňového volania (EENA) vyhlásilo Ministerstvo vnútra SR v tomto roku 4. ročník národného kola súťaže. Jeho víťazi postupujú do európskeho kola, ktorého výsledky budú slávnostne vyhlásené 2. apríla 2014 vo Varšave.

zdroj: tasr/ rk24; foto: rk24/ tasr;

Dráma v areáli Texicomu
7
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM