Lekárka radí: Poznáte potraviny, ktoré vás v lete zachránia?

Súčasťou vášho letného jedálnička by malo byť najmä ovocie a zelenina s vysokým podielom vody.

Červený melón, jahody, maliny, žltý melón a marhule, zo zeleniny najmä uhorky, paradajky či tekvica. To sú víťazné druhy ovocia a zeleniny v „súťaži“ o najvyšší obsah vody. Aj kvôli vysokému podielu vody sú vhodnou súčasťou letného jedálnička každého z nás, hovorí odborníčka na výživu z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave (LF UK) MUDr. Katarína Babinská, PhD.

Svieže nápoje

Ovocie a zelenina dodajú organizmu nielen vodu, ale aj ďalšie prospešné látky: vlákninu, vitamíny, minerálne látky a množstvo ochranných látok. „Najviac cenných látok sa uchová v nápojoch z mixovaného ovocia, nazývaných aj smoothies. Príprava je veľmi jednoduchá – stačí vložiť ovocie do mixéra, podľa potreby pridať trochu vody a rozmixovať. Šúpaním, odšťavovaním či preváraním ovocia sa ochranné látky strácajú,“ upozorňuje špecialistka na výživu.

Konzumácia ovocia a zeleniny počas horúcich letných dní pomôže organizmu doplniť vodu, ktorej nedostatok sa najčastejšie prejavuje bolesťami hlavy, nevoľnosťou či nadmernou únavou.

„Pri dehydratácii sa totiž ,zahusťuje‘ prostredie vo všetkých bunkách organizmu, v dôsledku čoho sa v nich narúšajú procesy látkovej premeny. Prejaví sa to poruchami funkcie rôznych orgánov a systémov. Už i mierny nedostatok vody v tele (úbytok 1 – 3 % telesnej hmotnosti) nepriaznivo ovplyvňuje nervovú a duševnú činnosť: zhoršuje pamäťové funkcie, pozornosť, sústredenosť a reakčný čas,“ vystríha lekárka.

Voda a minerálky

Nedostatočný príjem tekutín je aj jednou z častých príčin zápchy. Pri nedostatku vody v tele sa však zvyšuje aj riziko infekcií močových ciest. Navyše, u dehydrovaných pacientov sa zistila vyššia úmrtnosť, napríklad na cievne mozgové príhody.

Základom je preto dodržiavanie dostatočného pitného režimu. Dospelý človek potrebuje denne prijať 1,5 až 2 litre tekutín. Vo veľkej horúčave, najmä ak športujeme alebo trávime čas priamo na slnku, sa môže potreba zvýšiť aj o ďalšie 1 až 2 litre.

„Ideálne je prijímať tekutiny priebežne počas celého dňa. Nečakajme na pocit smädu, ktorý signalizuje, že organizmus už stratil viac tekutín ako je zdravé, ale vypestujme si dobrý návyk vypiť každú hodinu pohár nápoja. Prvý nápoj je vhodné vypiť hneď pri raňajkách. Bez fľašky vody by sme z domu ani odísť nemali,“ radí odborníčka.

Piť by sme mali predovšetkým prírodné, jemne mineralizované vody alebo vodu z vodovodu. Minerálne látky, ktoré sú prirodzenou zložkou minerálnych vôd, pomáhajú pokryť potrebu týchto cenných látok, ktoré v našej strave často chýbajú, a zároveň nahradiť ich každodenné straty.

„Pitný režim si môžeme spestriť ovocnými alebo bylinkovými čajmi alebo riedeným ovocným džúsom. Nie je však dobré, aby sme hasili smäd väčším množstvom sladených nápojov, pre telo znamenajú zbytočnú dávku cukru. Na pozore sa treba mať aj pred kávou – do organizmu síce dodá vodu, má však močopudné účinky, preto sa postará aj o to, aby sa tekutina z tela rýchlo vylúčila,“ hovorí Dr. Babinská.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Odporúčame