Ivana Milanová Kultúra

Orientálny večer pod Chočom

Rytmy, farby a vône orientu priniesla ružomberská tanečná skupina Orientalico vo svojej sobotnej „Orient show“ do kúpeľného domu Choč na Lúčkach.

Hostia kúpeľov Lúčky, ale aj širšia verejnosť, mala možnosť prežiť krásny večer s tanečnicami v pestrofarebných šatách a závojoch . Sprevádzané boli tónmi živej hudobnej skupiny , ktorá vytvorila tú pravú atmosféru aj vďaka originálnym nástrojom dovezeným z Egypta. Účinkujúce ponúkli široký a zaujímavý program z rôznych kútov blízkeho východu. Rýchly a koketný tanec z Alexandrie, náročný s krídlami bohyne Isis, pripomínajúci rodiaceho sa motýľa, sólový egyptský a skupinový tanec s farebnými závojmi. Priestor dostali aj mladé slečny z kurzu centra voľného času Elán a zatancovali choreorafiu s palicami. Nemohol chýbať ani obľúbený a medzi brušnými tanečnicami známy Shik shak shok, v ktorom sa striedajú jemné, pomalé pohyby s rýchlymi pohybmi bokov. Prekvapili vášnivým argentínskym tangom s orientálnymi prvkami a sólovým tancom s ohňom v podaní umeleckej vedúcej Bibiány Hlaváčovej. Na záver predstavili temperamentný cigánsky tanec.

Tanečnice Orientalica sa zdokonaľujú vo svojom umení na našich aj zahraničných sústredeniach, vedú kurzy brušných tancov, pilatesu a vystupujú u nás aj v zahraničí. Brušný tanec predstavuje jednu z najstarších foriem umeleckého pohybu a má blahodarne účinky na ženské telo, posilňuje svaly panvového dna, narovnáva chrbticu, zlepšuje pohyblivosť kĺbov, odbúrava stres a priaznivo ovplyvňuje plod, takže je vhodný aj pre tehotné ženy. Pôvodne bol brušný tanec určený len pre ženskú komunitu a muži sa smeli dívať, len keď dostali povolenie. Prítomné publikum, v ktorom sedeli aj spomínaní muži, často oceňovalo krásne a vznešené tanečné umenie uznanlivým potleskom.

Orientalico
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM