Rôzne

Originálny nápad liptovskorevúckeho poslanca pomáha zachraňovať ľudí: Čo dom, to GPS súradnice

Už viac ako mesiac uľahčuje čo najrýchlejšiu a najpresnejšiu orientáciu nielen zasahujúcich záchranárov v obci Liptovské Revúce, ako v úplne prvej na celom Slovensku, originálny nápad tamojšieho obecného poslanca Jána Kuru priradiť ku všetkým rodinným domom GPS súradnice.

Ilustračný obrázok k článku Originálny nápad liptovskorevúckeho poslanca pomáha zachraňovať ľudí: Čo dom, to GPS súradnice
Zdroj: Dnes24.sk

„Pracujem ako obchodný zástupca, dennodenne som na cestách a orientácia podľa navigácie je moja základná pomôcka. Ako poslanca ma oslovili viacerí spoluobčania, či by sa nedalo niečo urobiť s veľkým problémom, keď k ich obydliam nevedia rýchlo potrafiť najmä privolaní záchranári,“ skonštatoval Ján Kura.

Zozbierané dáta v podobe presných GPS súradníc priradených k súpisným číslam jednotlivých domov poskytla následne obecná samospráva krajskému dispečingu zdravotných záchranárov. „Medzičasom sme sa stali inšpiráciou aj pre niektoré ďalšie obce,“ skonštatoval autor veľmi užitočného nápadu.

Jednoduchý a lacný systém má podľa neho široké využitie. „Predovšetkým v odľahlých členitých obciach, kde navigácie dovedú nielen záchranárov, ale napríklad aj donáškovú službu či návštevy iba po vstupnú tabuľu,“ vysvetlil s tým, že pripravuje spôsob, ako s jeho aplikáciou pomôcť aj ďalším slovenským obecným samosprávam.

„Tento doslova prelomový nápad poslanca nášho obecného zastupiteľstva priradiť k takmer ôsmim stovkám domov v našej obci presné súradnice a poskytnúť ich zložkám integrovaného záchranného systému sa osvedčuje ako obrovská praktická pomoc,“ kvitovala starostka Liptovských Revúc Jana Šimová.

Foto: lanovky.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM