Rôzne

Oščadnica hostila deti a náhradné rodiny z Detského centra Slovensko v Ružomberku

Náhradné rodiny Detského centra Slovensko sa stretli počas predĺženého víkendu 9. – 12.10.2014 už po 37-krát, aby si v príjemnom prostredí, tentokrát hotela Marlene v Oščadnici, spoločne oddýchli, niečo nové sa opäť naučili a zažili, a tiež aby spoločne oslávili už 15. výročie od ich založenia.

Ilustračný obrázok k článku Oščadnica hostila deti a náhradné rodiny z Detského centra Slovensko v Ružomberku
Zdroj: Dnes24.sk

Sprievodný program celkovo prvého stretnutia náhradných rodín DC-SK na Kysuciach bol zameraný aj na spoznávanie tohto kraja. Na úvod privítala skupinu detí a ich vlastných aj náhradných rodičov pani Agnesa Priehodová, ktorá im porozprávala niečo o spôsobe života obyvateľov Oščadnice v minulosti. Pútavým rozprávaním aj spevom predstavila svoje detstvo, kedy sa deti namiesto PC, smartfónu či tabletu, aj po škole a cez víkendy chtiac – nechtiac venovali paseniu dobytka a pomocným prácam na poli, dievčatá pomáhali aj so spracovaním ľanu. Pani Priehodová priniesla so sebou kyticu ľanu, ktorú viacerí z účastníkov stretnutia videli po prvý raz v živote.

Bohatý program

V programe stretnutia bola tiež návšteva skanzenu vo Vychylovke, kde sa jeho návštevníci z Detského centra Slovensko mohli o spôsobe života, bývania a o zvykoch pôvodných Kysučanov dozvedieť ešte viac a nahliadnuť aj do domov, kde v minulosti žilo spolu aj niekoľko generácií v jednej izbe. Ďalej s pomocou lanovky vystúpili aj na najvyšší vrch Kysuckých Beskýd – Veľkú Raču 1236 m. Na vrchu ich čakal krásny výhľad na všetky strany a adrenalín na bobovej dráhe dlhej 1,3 km. Medzi náhradné rodiny zavítali aj veľmi šikovné mažoretky Čačanky, tanečnice zo skupiny JOJA a speváčky – všetky z CVČ Čadca, vystúpili vo viac ako hodinovom pásme a veru potlesk, ktorý zožali, bol zaslúžený. Odkukané tanečné kroky si potom mohli deti vyskúšať počas večernej diskotéky.

Pes Kebab, súťaže, odborné školenie

Rodičia s menšími deťmi využili každú voľnú chvíľu na stretnutia so psom Kebabom, ktorý prišiel až z poľského Centra terapie a vzdelávania Bajarnia sídliaceho v meste Bydgoszcz aj so svojou cvičiteľkou a terapeutkou Monikou Litwinow, ktorá sa venuje kanisterapii a pracuje spolu s Kebabom.

Počas stretnutia náhradných rodín sa konali aj viaceré súťaže – deti si zmerali sily a zručnosti pri skladaní a hode papierových bezmotorových lietadiel do diaľky. Pre celé rodiny bola zas pripravená hra postavená na dobrej orientácii v teréne a hľadaní stanovísk ukrytých v lese v širokom okolí hotela.

Náhradní rodičia, tak ako každé takéto stretnutie, absolvovali aj odborné školenie.Tentokrát hlavnou témou bola príprava na odchod dospelých detí z rodiny, a tiež sa diskutovalo o problémoch viacdetných rodín, ktoré majú okrem vlastných biologických detí aj deti v rôznych formách náhradnej starostlivosti.

Stretnutie náhradných rodín DC – SK sa konalo vďaka podpore jeho priateľov: Hotel Marlene, Enza s.r.o., Nadačný fond PwC v Nadácii Pontis, Hypernova Ružomberok, Boni Fructi

zdroj: DETSKÉ CENTRUM SLOVENSKO, Jaroslava Nemčíková

DC Slovensko
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM