Ivana Milanová Správy Samospráva

Pacienti sa chcú u lekára objednať bezplatne

Podľa výsledkov najnovšieho prieskumu až 92 % opýtaných pacientov chce, aby sa na konkrétny termín k svojmu lekárovi objednávali bezplatne.

Ilustračný obrázok k článku Pacienti sa chcú u lekára objednať bezplatne
Zdroj: Dnes24.sk

Len 8 % respondentov uviedlo, že by tento úkon nemal byť zadarmo. V otázke spôsobu objednania sa zároveň takmer 81 % pacientov zhodlo, že najvhodnejšia by bola online forma, 16 % by bolo za osobné objednanie a 4 % za žiadny z uvedených spôsobov.

„Výsledky prieskumu potvrdili, že ľudia za objednanie u lekára platiť nechcú. Ide o úkon, ktorý je hradený zo zdravotného poistenia, a preto je prirodzené, že by zaň pacienti ani platiť nemali a určite nie dvakrát – raz poisťovni a potom znovu v ambulancii,“ informoval žilinský župan Juraj Blanár. Podľa jeho slov sa objednať dá aj bezplatne a omnoho jednoduchšie cez internet.

„V dnešnej dobe je dôležité, aby sme sa naučili využívať nové prístupy. Sme relatívne malá krajina, ktorá by mala vedieť zapracovať moderné komunikačné technológie do bežného života ľudí a uľahčiť tak mnohé činnosti,“ vysvetlil ďalej predseda ŽSK.

Žilinská župa vo februári minulého roka spustila unikátny projekt www.objednatvysetrenie.sk, prostredníctvom ktorého sa doteraz cez internet objednalo už viac ako 25-tisíc pacientov.

Na webstránke je zatiaľ registrovaných 38 ambulancií. „Ak by sa do systému zapojili tiež ďalší lekári, pacienti by mohli túto službu využívať aj u nich a dokázali by sa objednať na vyšetrenie z pohodlia svojho domova. Portál je pritom bez poplatkov pre pacientov i lekárov,“ zdôraznil J. Blanár.

Bezplatné objednávanie by zase uprednostnili viac ženy ako muži. Prieskum zrealizovala koncom decembra agentúra ACRC na vzorke viac ako tisíc respondentov zo všetkých krajov na Slovensku.

Zdroj: ŽSK
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM