Jozef Milan Rôzne

Pacienti z kraja do vojenskej nemocnice? (aktualizované 2x)

(ilustračné foto - nemocnica v LM) [u]Bratislava 25. novembra (TASR)[/u] - Prezident Ivan Gašparovič a premiérka Iveta Radičová sa zhodli na potrebe vyhlásiť núdzový stav v prípade, že lekári nepristúpia na ponúkaný kompromis a budú trvať na svoj

Radičová dnes vyzvala lekárov, aby stiahli svoje výpovede. „Nech si prečítajú memorandum, ktoré ja podpíšem bez ohľadu na to, či ho podpíše druhá strana,“ zdôraznila Radičová. „Pokiaľ nepridajú podpis k tomuto memorandu, prijímam výzvu pána prezidenta na vyhlásenie núdzového stavu,“ vyhlásila predsedníčka vlády. Podľa premiérky rokovania s lekárskymi odbormi stroskotávajú na otázke platov. „Vláda SR z desiatich požiadaviem memoranda, ktoré predstavilo Lekárske odborové združenie (LOZ) v deviatich bodoch urobila výrazné ústupky a dohodli sme sa na týchto bodoch,“ povedala. Lekárom však v tejto chvíli podľa nej nestačí ani ponuka vlády na 30 percentné zvýšenie platov.

Bratislava – Lekárski odborári vyzvali vládu, aby prehodnotila vyhlásenie núdzového stavu v prípade, že s lekármi nenájde dohodu na ich požiadavkách. „Vnímame to ako neprijateľný akt sily a bezprecedentnú snahu v ponovembrovom vývoji zastrašiť celú profesijnú skupinu, aby sa vzdala svojho zápasu o dôstojné životné podmienky. Je to nezlučiteľné s princípmi demokracie,“ napísali v spoločnom stanovisku šéfovia klubov Lekárskeho odborového združenia (LOZ).

Bratislava 24. novembra (TASR) – Hrozba odchodu asi 2000 lekárov zo slovenských nemocníc trvá aj po stredajšom (23.11.) asi šesťhodinovom rokovaní lekárskych odborárov s premiérkou Ivetou Radičovou a ministrom zdravotníctva Ivanom Uhliarikom. Lekári si tak s predstaviteľmi vlády sadnú za rokovací stôl opäť v piatok 25. novembra. Pokiaľ k dohode nedôjde, mal by byť podľa rozhodnutia prezidenta Ivana Gašparoviča v nemocniciach vyhlásený núdzový stav. Počas neho by lekári museli nastúpiť do práce, inak by im hrozilo trestné stíhanie.Ako po rokovaní vysvetlila šéfka kabinetu, k dohode sa podarilo dospieť v takmer všetkých požiadavkách odborov, problémom však naďalej ostáva otázka zvyšovania platov. Lekári tak ani v stredu neprijali ponuku na priemerné 300-eurové zvýšenie platov, ktorú im už v pondelok (21.11.) na rokovaní predložil minister zdravotníctva. Podľa premiérky bola platová požiadavka odborov vyššia, pričom nemali mandát súhlasiť s danou ponukou, rokovania preto budú pokračovať v piatok. V tejto súvislosti premiérka poznamenala, že nemá čarovný prútik, aby našla viac finančných zdrojov, ako ponúka.

Nemocnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v Tvrdošíne, Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši a Čadci od utorka (22. novembra) zrušia plánované operácie. Na tlačovej konferencii o tom v Žiline informoval podpredseda ŽSK Jozef Štrba. "Všetkých pacientov, ktorí mali plánované operácie, budú nemocnice informovať o preložení na dobu neurčitú, respektíve posielať do Univerzitnej nemocnice Martin a Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. Ak nedôjde k zmene situácie, tak od 28. novembra 2011 nebudú naše nemocnice poskytovať ani akútnu zdravotnú starostlivosť,“ povedal Štrba.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM