Jozef Milan Rôzne

Pavol Fischer: HB Reavis ťažko poškodil mesto

Po desiatich rokoch spoločnej prípravy stavby Auparku Ružomberok investor vyhlásil, že stavať nebude, lebo mesto má malú kúpnu silu. Poslanec Pavol Fischer si myslí, že týmto nepravdivým výrokom developer výrazne uškodil Ružomberku.

Pán poslanec, prečo pred 10 rokmi prijalo mesto ponuku na stavbu nákupno-zábavného centra?

V tom čase, ešte za primátorovania Juraja Čecha, orgány mesta prijali základné strategické rozhodnutie: mesto nemá na 20 a viacročné budovanie centrálneho námestia, ale má záujem o veľkého investora, ktorý tento priestor celý zastreší. Investor HB Reavis vyhodnotil mesto ako veľmi zaujímavé pre stavbu typu Auparku ( postavil ho už v Bratislave, Žiline, Piešťanoch), pretože spĺňalo dve základné podmienky – stavba má stáť blízko centra a zároveň na frekventovanom dopravnom ťahu.

Ako mesto spolupracovalo s investorom?

Mesto vychádzalo investorovi všemožne v ústrety, dokonca preň vykupovalo pozemky a bez prirážky mu ich predávalo, za čo sme dnes veľmi kritizovaní, ale ja stojím aj dnes za týmto postupom.

V tomto roku nastal výrazný obrat…

Áno, developer vyhlásil, že Aupark v Ružomberku stavať nejde, lebo je tu slabá kúpna sila a mesto je podkapitalizované, čím nenormálnym spôsobom nám poškodil, lebo HB Reavis je jedna z troch strategických spoločností na Slovensku, ktoré určujú, či sem niekto príde alebo nie. Bral by som, keby povedali, tak teraz nemôžeme stavať, lebo máme finančné problémy, resp. treba prečkať krízové obdobie.

Ako sa malo mesto zachovať?

Vedenie mesta sa malo razantne ohradiť, ísť do mediálnej vojny, v čom sú mestá veľmi silné subjekty, s ktorými sa obvykle nikto nechce ťahať za prsty. Mesto malo vyvracať takéto nepravdy, lebo tu kúpna sila je a navyše, naše mesto sťahuje spádovú oblasť Oravy, ktorá je na tom dvakrát lepšie, takže, považujem takéto vyjadrenie investora za vrcholne neférové.

RK aupark
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM