Jozef Milan Správy

Pedagogická fakulta bola obdarovaná tisíckou vzácnych kníh

Nezištný dar Fondu ruskej kultúry fakulte ružomberskej Katolíckej univerzity ponesie meno svetoznámeho autora detskej literatúry Sergeja Michalkova. Spisovateľa, ktorý je aj autorom textu ruskej hymny.

Ilustračný obrázok k článku Pedagogická fakulta bola obdarovaná tisíckou vzácnych kníh
Foto: Jozef Milan

Na pôde Pedagogickej fakulty ružomberskej Katolíckej univerzity slávnostne otvorili unikátnu knižnicu ruskej literatúry. „Získali sme tisícku veľmi vzácnych kníh. Obyčajne sa darúvajú staršie knihy, no viaceré z týchto vyšli tohto roku. Dostalo sa nám cti byť prvými a pravdepodobne jedinými na Slovensku, kde bude takáto knižnica. Michalkov je detský spisovateľ, preto veríme, že si sem budú pravidelne hľadať cestu najmladší čitatelia ruskej literatúry,“ uviedla prezidentka Asociácie rusistov Slovenska a profesorka KU Eva Kollárová.

Kľúče od vitrín plných ruských kníh jej symbolicky odovzdala Júlia Subbotinová-Michalkovová, vdova po spisovateľovi: „Nepotreboval sa štylizovať do úlohy detského autora, lebo vždy bol a zostal veľkým dieťaťom. Preto ho tak radi čítajú už viac ako sedem desaťročí a prirodzene chápu celé generácie detí. Samo za seba hovorí, že jeho dielo vyšlo celkovo v 500-miliónovom náklade.“

„Slováci upínajú opätovne čoraz väčšiu pozornosť k ruštine, ktorá je nepochybne svetovým jazykom. Na Slovensku vždy, bez ohľadu na politické režimy, existovalo úsilie vedieť čo najviac o Rusku. V posledných rokoch rastie záujem o štúdium ruštiny z praktického hľadiska, lebo máme množstvo spoločných záujmov,“ dodal radca – veľvyslanec Ruskej federácie Gennadij Askaldovič.

foto: Anton Kulan, Portal T2.SK

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM