Rôzne

Plánujete svadbu? Čo tak uzavrieť manželstvo zadarmo a v duchu tradícií

Tradičnú svadbu v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline, ktoré dýcha tradíciou starých čias, môžu mať zaľúbené páry opäť po roku zadarmo. Máte šancu, zatiaľ sa nik nehlási!

Ilustračný obrázok k článku Plánujete svadbu? Čo tak uzavrieť manželstvo zadarmo a v duchu tradícií
Zdroj: TASR

Liptovské múzeum totiž v rámci projektu Liptovská svadba 2016 hľadá ženícha a mladuchu, ktorí si svoje ‚áno‘ povedia v duchu liptovských tradícií a zažijú svadobný deň so všetkým, čo k takýmto obradom na Liptove odnepamäti patrilo – sprievod dedinou, odpytovanie od rodičov či snímanie party.

„Zatiaľ sa neprihlásil žiaden pár. Vlani sme však mali dokonca dve tradičné svadby v jeden deň, preto veríme, že aj v tomto roku sa nájde dvojica, ktorá túto skvelú príležitosť využije. Ponúkame im zadarmo važecký svadobný kroj, priestory, hudbu, sobáš v Rímskokatolíckom kostole Panny Márie priamo v areáli múzea, pomoc s organizáciou celého priebehu svadby a aj pohostenie,“ povedala pracovníčka Národopisného múzea Anna Kolkusová.

Svadobníkom budú pri tradičných zvykoch asistovať roztancovaní a rozospievaní členovia folklórnych súborov.

Svadba v júli

Tradičná Liptovská svadba v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline bude 23. júla 2016. „Návštevníci majú prístup na obrady, tie sa robia na pódiu. Takisto do zemianskeho domu, v ktorom sa nachádza nevesta a do domu richtára, kde je ženích. Všetky náležitosti ohľadom zvykov si môže pozrieť aj verejnosť. Pri obrade v kostole už má pár súkromie,“ doplnila Kolkusová. Tradičná Liptovská svadba má trvanie približne 1,5 hodiny.

Čítajte aj: Preslávime ďalšiu špecialitu? Liptovské droby možno získajú ochrannú známku Európskej únie

V prípade, že sa žiadny zaľúbený pár neprihlási, pripravenú majú ukážku Važeckej svadby.* „Ukážku urobí folklórny súbor. Návštevníci zažijú ukážku svadobného obradu aj s hostinou, akurát nevesta bude fiktívna,“* vysvetlila. Domáci, ani zahraniční turisti by si podľa nej nemali nechať ujsť túto výnimočnú príležitosť.

Pravá liptovská svadba sa ako jedna z najdôležitejších rodinných udalostí netýkala iba mladomanželov a ich najbližších. Svadbou žila celá dedina.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM