Jozef Milan Rôzne

Podpredseda vlády Figeľ v Ružomberku

Nové dvojpodlažné elektronické vlakové dvojičky budú jazdiť medzi Žilinou a Košicami. V pondelok, 21.novembra 2011, ich v Ružomberku do života uviedol minister dopravy Ján Figeľ a požehnal rektor Katolíckej univerzity prof. Tadeusz Zasępa. Asistoval

Dva nové prírastky sú súčasťou 32 vlakových súprav, ktoré by do roku 2013 mali pribudnúť na slovenských tratiach. Anna a Žofia prvú jazdu absolvovali na trase z Ružomberka do Liptovského Mikuláša. Cestujúcim ponúkajú vyšší komfort, luxusnejšie prostredie a lepšie služby. „Ešte dnes jazdia na tratiach stroje, ktoré sú viac ako 30 rokov staré. Tieto vlaky sú tiché, klimatizované, sociálne zariadenia sú prispôsobené aj pre imobilných cestujúcich a informačný systém je na úrovni dnešnej doby,“ približuje kvalitu cestovania generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Pavol Kravec.

Vlakové súpravy dostávajú pomenovanie podľa typických slovenských mien. Jedna z nich nesie aj pamiatku na známu Žofiu Bosniakovu. Kúpou 32 vlakových súprav obnovia slovenské železnice 20% vozového parku. „Od začiatku roka pribudlo v slovenských vlakoch takmer milión cestujúcich. Zrejme sa tak darí zvrátiť 12-ročný pokles ľudí, ktorí cestujú železničnou dopravou,“ hovorí minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ. Celková investícia predstavuje výšku 231 miliónov eur, ktoré spoločne zo ŽSS uhradia európske fondy a štátny rozpočet.

Doobeda v aule Jána Pavla II. po počiatočných problémoch s elektrikou podpredseda vlády SR Ján Figeľ hovoril o význame univerzít pre spoločnosť, dôležitosti kvality a nie kvantity vo vzdelávaní , o hľadaní pravdy, ktorá má ovocie v láske. Hlavnou témou prednášky bol euroval, ekonomika a hospodárstvo Európskej únie. V diskusii sa študenti zaujímali aj o prípadný rozpad únie z pohľadu bývalého eurokomisára, ale tiež o to, kedy budú v Ružomberku stáť IC vlaky. Minister dopravy priznal, že nevie kedy bude IC stáť aj na ružomberskej stanici, **diaľničný úsek Ivachnová – Hubová sa však začne stavať po januárovej verejnej súťaži. **V závere stretnutia rektor KU prof. Tadeusz Zasępa slávnostne odovzdal Jánovi Figeľovi zlatú medailu za zásluhy pri vzniku Katolíckej univerzity a veľkú striebornú medailu Jánovi Hudackému, štátnemu tajomníkovi MD a bývalému poslancovi Európskeho parlamentu.

Text a foto: Slavka Kellová, Jozef Milan, Radoslav Salák

Anna_Zofia
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM