Rôzne

Polícia žiada rodičov o spoluprácu: Preveruje prípady údajného obťažovania detí

V poslednom týždni polícia v Ružomberku a v Liptovskom Mikuláši preverovala informácie o prípadoch obťažovania detí v blízkosti škôl cudzími osobami, ktoré sa mali pohybovať na motorovom vozidle typu dodávky.

Ilustračný obrázok k článku Polícia žiada rodičov o spoluprácu: Preveruje prípady údajného obťažovania detí
Foto: Jozef Milan

Posádka vozidla údajne ponúkala deťom cukríky a lákala ich do auta. Polícia už v tejto súvislosti prijala potrebné opatrenia, posilnila hliadkovú službu v blízkosti škôl a zároveň žiada rodičov, aby primeraným a vhodným spôsobom, bez akéhokoľvek vystresovania, poučili svoje deti o bezpečnom správaní sa vo vzťahu k cudzím ľuďom a aj o tom, ako sa majú zachovať, ak sa s niečím podobným stretnú.

Poučenie by malo byť krátke a stručné, aby ho deti boli schopné a ochotné vypočuť a pochopiť. S deťmi je potrebné otvorene hovoriť o rizikách, ktoré môžu nastať pri ceste do školy a zo školy. Rodičia a deti by mali mať dohodnuté určité pravidlá bezpečnosti, ktoré by však nemali byť zo strany detí chápané ako obmedzovanie, ale ako nutná ochrana.

Deti by mali vedieť, že sa nesmú rozprávať s cudzími osobami, nič od nich nebrať, neodchádzať s cudzími alebo podozrivými osobami, nepribližovať sa k ich vozidlu, nenasadať do ich vozidla, nevstupovať do výťahu s osobou, ktorá je čímkoľvek podozrivá. Mali by sa vyhýbať rizikovým terénom, opusteným a nebezpečným miestam (napr. ulice, kde nechodí veľa ľudí, parky, lesné chodníky,…), do školy a zo školy chodiť bezpečnou cestou, aj keď je dlhšia, ak je to možné pohybovať sa v skupinách a nikdy nejazdiť autostopom.

Ďalej je potrebné deti poučiť, aby v prípade ohrozenia požiadali o pomoc okoloidúcich, upozornili na seba, napríklad krikom a dostali sa čo najrýchlejšie preč. O každej takejto nepríjemnej situácii, ktorú zažili by určite mali informovať rodičov, príp. učiteľov. Aj pri príchodoch a odchodoch by mali byť medzi rodičom a dieťaťom nastavené jasné pravidlá. Dohoda by mala byť o tom kam idú, s kým idú a kedy sa vrátia, a ak sa niekde zdržia, informujú rodičov.

Pri náhlom a bezdôvodnom zmiznutí dieťaťa je najdôležitejším faktorom rýchlosť. V takomto prípade treba okamžite kontaktovať PZ.

Zdroj: OR PZ Ružomberok, Gabriela Tkáčová

Zdroj: Policajný zbor SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM