Jozef Milan Samospráva

Poslanci nepredali štátu budovu za 1,-€. Bude Ružomberok okresom druhej triedy?

Mestskí poslanci na stredajšom rokovaní neschválili predaj bývalej školy pre nadané deti v centre mesta, ktorá je familiárne nazývaná "školičkou". Ministerstvo vnútra si práve túto budovu vybralo z viacerých možných ako budúce klientske centrum Okresného úradu.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci nepredali štátu budovu za 1,-€. Bude Ružomberok okresom druhej triedy?
Foto: Jozef Milan

Ministerstvo vnútra v rámci reorganizácie štátnej správy požiadalo mesto o predaj budovy za 1,–€ s tým, že nemá peniaze na kúpu, len na prestavbu. Po nej by tu malo vzniknúť komplexné klientske centrum, kde by si občania celého okresu mali vybaviť všetky úradné záležitosti na jednom mieste.

Poslanecký zbor otvoril viaceré súvisiace témy:

  • podmienka, že pri prípadnom odchode štátu z budovy bude platiť odkupná cena 1,–€ aj pre mesto
  • problém parkovania v centre mesta
  • cena pozemku v centre mesta cca 400,–€/m2 by mohla byť príjmom rozpočtu
  • ústretovosť štátu, napr. ponuka budovy Koniarne mestu ako výmena

Nadčasový projekt

Primátor Ján Pavlík zdôrazňoval potrebu vyslať ústretový signál voči štátu, aby okresné mesto nepremeškalo šancu byť v prvej vlne vzniku klientskych centier a taktiež vysvetľoval, že štát nikde nekupuje budovy, práve mestá sa snažia konať v prospech občanov. Zámer obhajoval aj poslanec NR SR Milan Mojš, ktorý sa zúčastnil rokovania ako riaditeľ Vodárenskej spoločnosti. Uviedol aj to, že na MV sa rozhoduje aj o tom, ktoré okresné mestá nebudú vybavené komplexne, resp. v ktorých budú centrá vznikať o dva-tri roky.

Prekvapivé druhé hlasovanie

Napriek poslaneckým výhradám a námetom sa očakávalo, že predaj „školičky“ bude schválený. Poslanci schválili v prvom hlasovaní prebytočnosť majetku, ale v druhom nutnom hlasovaní sa nedosiahla 3/5 väčšina potrebná pre samotný predaj (hlasovanie 12/3/3). Primátor avizoval vykonanie takých krokov, ktoré by celý problém vrátili na „reparát“ do zastupiteľstva v čo možno najkratšej dobe.

Stanovisko primátora Jána Pavlíka: „Verím v zdravý rozum poslancov MsZ, ktorí na jednej strane schválili odpredaj školičky pre potreby zriadenia klientskeho centra, ale vzhľadom na nízky počet prítomných poslancov toto uznesenie nedosiahlo potrebný počet hlasov. V takýchto prípadoch je potrebné mať tri pätiny hlasov všetkých poslancov, čo je v našom prípade 15, a na rokovaní sa z 25 poslancov zúčastnilo len 18. Podľa zákona o obecnom zriadení táto problematika bude ešte prerokovávaná a podľa môjho názoru po doplnení informácií sa poslanci rozhodnú tak, aby sme vedeli vytvoriť priestor pre zriadenie klientskeho centra pre občanov v centre mesta. Až po ukončení rokovaní na túto tému bude z mojej stany možné zaujať postoj k možnému dopadu na mesto a okres.“

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM