Jozef Milan Samospráva

Poslanci prelomili veto primátora: Dvaja exprimátori sú tiež za spätnú kúpu

Na štvrtkovom rokovaní ružomberského poslaneckého zboru 17 poslancov potvrdilo predchádzajúce rozhodnutie mestského zastupiteľstva, aby primátor Ján Pavlík rokoval o spätnom odkúpení pozemkov pod plánovanú stavbu Auparku. Prvý muž radnice sa totiž rozhodol toto uznesenie vetovať.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci prelomili veto primátora: Dvaja exprimátori sú tiež za spätnú kúpu
Foto: Jozef Milan

Primátor mesta na žiadosť dvoch poslaneckých klubov zvolal na 19.marca mimoriadne rokovanie Mestského zastupiteľstva. Hlavnou témou rokovania bolo riešenie možnej situácie, že pozemky pod plánovaný Aupark sa môžu dostať do majetku ružomberského podnikateľa Jozefa Badánika. Poslanci prijali uznesenie, ktoré zaviazalo primátora Mesta rokovať o spätnom odkúpení pozemkov pod plánovanou výstavbou Auparku od pôvodného investora HB-Reavis za cenu do 800.tis.€ a zároveň projektovú dokumentáciu za cenu do 200.tis.€. Primátor toto rozhodnutie vetoval z dôvodu nehospodárneho narábania s majetkom mesta (http://ruzomberok.dnes24.sk/…mkoch-172504).

Druhé hlasovanie

Na štvrtkovom riadnom rokovaní MsZ poslanci hlasovaním potvrdili pôvodné uznesenie 3/5 väčšinou, potrebnou na prelomenie primátorovho nesúhlasu (17–1–4). Ján Pavlík potvrdil kuloárne informácie, že podnikateľ Badánik medzičasom už odkúpil pozemky od HB Reavis. Doplnil, že zatiaľ bola podpísaná Zmluvu o budúcej zmluve a zaplatená záloha. Poslanci v schválenom uznesení definovali aj kto a ako má postupovať, s tým, že Mesto pôjde aj do súdneho sporu, pokiaľ by sa investor nebol ochotný dohodnúť.

Primátor

**Ján Pavlík, primátor:* „Domnievam sa, že spätné odkúpenie pozemkov pod Aupark by mohlo byť hodnotené ako nehospodárne nakladanie s majetkom mesta, preto som aj uznesenie poslancov vetoval.“

Dvaja exprimátori

Michal Slašťan, predseda poslaneckého klubu KDH: Som presvedčený o tom, že takéto spoločensko-obchodné centrum Ružomberku absolútne chýba, a pre obnovenie života v centrálnej mestskej zóne je nutné. Z rokovaní s inými možnými investormi mi vychádza, že tento projekt je možné v priebehu 2–3 rokov zrealizovať. Niektorým postojom vedenia Mesta nerozumiem; zdá sa mi, že sú ústretovejšie voči domácemu kupcovi, ako voči občanom Mesta. Priznám sa, že keby to kupovalo Mondi, COOP Jednota, alebo iný významný obchodný reťazec, tak by som to privítal. U podnikateľa, ktorý je potenciálnym kupcom, mám obavu zo špekulatívneho nákupu a dlhodobého blokovania pozemkov, ako to vidno u majiteľky vedľajších pozemkov parkoviska. Výstražným príkladom je rohový dom na Mostovej, ktorý sa rozpadá a ohrozuje zdravie a majetok občanov. Stavebník, napriek niekoľkým desiatkám výziev, nevie stavenisko ani len poriadne oplotiť."

Juraj Čech, predseda poslaneckého klubu Smer-SD: „K problematike Auparku mám osobitný vzťah, pretože viem, aké to bolo zložité vysporadúvať pozemky a získať investora, ktorý postavil takýto projekt okrem Bratislavy len v Piešťanoch, Košiciach a Žiline. Je mi ľúto, že práve u nás sa to ešte nepodarilo. Bol som stále za to, keď sa problematika otvorila v tomto volebnom období, aby sme odkúpili pozemky späť aj s projektovou dokumentáciou, lebo predstava nielen moja, ale aj architektov a urbanistov je taká, že práve tento typ urbanizácie stredu mesta je ten, ktorý nám chýba a ktorý Mesto potrebuje. Nakoniec sa ukázalo, že pán Badánik odkupuje aj projekt, čo zrejme potvrdzuje správnosť celého zámeru. A práve Mesto má úlohu, aby povedalo, ako má toto územie v jeho strede vyzerať. Nie je obmedzovaním niekoho iného, keď Mesto chce mať garanciu, aby sa nestalo, že jeho predstava by mohla byť nenaplnená.“

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM