Jozef Milan Samospráva

Mestskí poslanci rokovali: Rodinné domy sa majú stavať na černovských Hríboch

Ružomberský poslanecký zbor na stredajšom rokovaní schválil obstaranie Územného plánu zóny Individuálnej bytovej výstavby (IBV) Černová Hríby. Územný plán zóny bude podrobne lokalizovať parcely na rodinné domy, komunikácie a verejnoprospešné stavby.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci rokovali: Rodinné domy sa majú stavať na černovských Hríboch
Foto: Jozef Milan

Lokalita IBV Černová Hríby je v platnom Územnom pláne Mesta Ružomberok navrhovaná ako plocha pre výstavbu individuálnych rodinných domov. Územný plán odporúča pre túto lokalitu spracovať územný plán zóny. Hríby sú v dobrej dostupnosti z centra mesta a vhodne napojiteľné na existujúcu technickú infraštruktúru a inžinierske siete. Riešeným územím prechádza zberná komunikácia spájajúca obytný súbor Klačno so štátnou cestou I/18.

Členenie územia

Riešené územie má výmeru cca 27,4 ha, ktorá by sa mala rozdeliť podľa účelu:

  • cca 1 ha, v centrálnej časti územia, s plochy verejnej a okrasnej zelene, športu, kultúry a pre iné voľno-časové aktivity,
  • približne 1 ha sa navrhuje ponechať pre poľnohospodárske účely, nakoľko niektorí vlastníci majú o to záujem,
  • asi 1 ha je určené pre zástavbu nízkopodlažnými bytovými domami s občianskou vybavenosťou vidieckeho charakteru
  • zvyšok, približne 170 pozemkov, sa predpokladá využiť pre rodinné domy resp. rodinné domy vo forme radovej zástavby

Hríby – stopka vysťahovalectvu z Mesta?

Poslanec za mestskú časť Černová Patrik Habo odhaduje, že v danej lokalite sa bude môcť postaviť asi 170 rodinných domov a 4 až 5 nízkopodlažných bytových domov, v ktorých by prízemie slúžilo pre občiansku vybavenosť (služby, škôlka, obchody,…). „Tento predpoklad je samozrejme cielený z dlhodobého časového horizontu. Územný plán zóny bude po jeho schválení ministerstvom výstavby slúžiť ako záväzná, dlhodobá a urbanistická koncepcia riešenia danej lokality pre IBV. V zmysle nej bude v prvej fáze možné realizovať právne usporiadanie a výkup pozemkov pod verejné stavby a následne aj ich realizáciu. Ukončením takéhoto procesu, bližšieho určenia parametrov budúcej IBV a realizáciou schválenej infraštruktúry vytvoríme podmienky pre ďalšie pozemkové úpravy a efektívnejšie vysporiadavanie pozemkov pre občanov a mesto Ružomberok. Táto lokalita práve svojim charakterom a blízkosťou k mestu je už dnes predmetom častých požiadaviek obyvateľov Ružomberka o výstavbu rodinných domov,“ dodáva poslanec. Na Hríboch by v budúcnosti mohlo nájsť svoj domov 600 až 800 obyvateľov Ružomberka.

IBV - lokalita Hríby v Černovej
7
Galéria
Foto: Jozef Milan
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM