Jozef Milan Samospráva

Poslanci sa musia stretnúť, inak ľad ani hokej nebudú: V hre je 800.000 EUR pre Zimný štadión

O havarijnom stave technológie chladenia na Zimnom štadióne v Ružomberku rokoval poslanecký zbor začiatkom júla. Vtedy neodsúhlasil riešenie, ktoré navrhlo vedenie mesta. V pondelok sa poslanci stretnú znova, aby schválili presne ten istý postup.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci sa musia stretnúť, inak ľad ani hokej nebudú: V hre je 800.000 EUR pre Zimný štadión
Foto: Jozef Milan

Revízia technologického zariadenia na výrobu ľadu z júna t.r. skonštatovala, že jeho prevádzka by mohla viesť ku bezprostrednému ohrozeniu života a zdravia návštevníkov zimného štadióna, ako aj obyvateľov žijúcich v blízkosti zimného štadióna únikom čpavku (!). Vedenie mesta navrhlo, aby havarijný stav vyriešil súčasný koncesionár, pretože proces verejného obstarávania je zdĺhavý a novú sezónu by nebolo možné včas otvoriť. Pre Mestský hokejový klub by to znamenalo odhlásenie šiestich tímov zo súťaží a hrozbu mnohotisícovej pokuty. Časť poslancov spochybnila nutnosť komplexnej opravy prostredníctvom koncesionára a vyžiadala si vypracovanie ďalších posudkov.

Mesačné zdržanie

Primátor Igor Čombor po dohode poslaneckých klubov vymenoval „Komisiu pre posúdenie ďalšieho postupu v odstránení havarijného stavu ZŠ" (9-členná; zastúpenie všetkých poslaneckých klubov, odborníkov, ako aj dotknutých strán). Komisia odporučila vedeniu mesta osloviť 3 vybrané subjekty s požiadavkou nacenenia nevyhnutných opráv so zabezpečením prevádzky ZŠ minimálne na sezónu 2015/16. Vedenie Mesta na základe predložených ponúk, ktoré sa pohybovali v čiastkach od cca 95.000 € po cca 163.000 € usúdilo, že takto realizovaná nevyhnutná oprava je ekonomicky nerentabilná, a to aj z nasledovných dôvodov:

  • 80 až 90% vynaložených nákladov bude po nutnej komplexnej rekonštrukcii nepoužiteľných,
  • takto realizovaná nevyhnutná rekonštrukcia nie je 100%-nou zárukou prevádzkyschopnosti ZŠ počas celej ďalšej sezóny 2015/2016,
  • aj napriek tomu, že ide iba o nevyhnutné opravy, proces obstarania (2–4 mesiace) spolu s realizáciou nezabezpečí dostatočne rýchle odstránenie havarijného stavu a sezóna na zimnom štadióne nebude tento rok otvorená.

Riešenie

Mestské zastupiteľstvo Ružomberok má pripravené uznesenie, ktoré schváli Dodatok č. 6 ku Koncesnej zmluve so súčasným prevádzkovateľom ZŠ.

  • Firma Elit Centrum s.r.o. sa zaviaže nainštalovať novú technológiu chladenia a vykonať rekonštrukciu mantinelov haly zimného štadióna.
  • Mesto Ružomberok navýši koncesionárovi poskytovanú dotáciu ročne o sumu maximálne 210 024,–€ s DPH, celkom o sumu max. vo výške 840 096,–€ s DPH za predpokladané obdobie od roku 2016 – 2019.

Súvisiace články:

Zdroj: ruzomberok.sk; na titulke Jozef Horváth, konateľ Elit Centrum s.r.o.;

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM