Jozef Milan Samospráva

Poslanci Zberné suroviny nekúpili, galériu moderného umenia chcú v Synagóge

Primátor Ján Pavlík zvolal na stredu mimoriadne rokovanie zastupiteľstva, na ktorom poslanci rozhodli, že budovu bývalých Zberných surovín na brehu Váhu za 980. tis. € nekúpia. Zbor odporučil, aby na rozbeh projektu galérie moderného umenia poslúžila zrekonštruovaná Synagóga.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci Zberné suroviny nekúpili, galériu moderného umenia chcú v Synagóge
Zdroj: Dnes24.sk

Primátor mimoriadnosť zasadnutia odôvodnil tým, že majitelia predmetnej budovy (Golden Trade s.r.o., Azovská 1008/5, Bratislava) na neho tlačia, aby mesto povedalo zásadné stanovisko. Diskutovali štyria poslanci a primátor.

Juraj Čech

  • V takom kultúrne vyspelom meste ako je Ružomberok galéria (G) chýba. Poslanci dávnejšie prijali uznesenie o jej zriadení, a teraz by nemali hľadať dôvody, prečo nie, keďže je to už tretia budova, ktorá spĺňa kritériá umelcov. Podporoval by vznik G, keby ju vlastnil hocikto.

Radoslav Kendera

  • Prezentoval uznesenie Komisie pre kultúru a médiá pri MsZ, ktorá sa konala v utorok. Komisia odporúča primátorovi, aby ďalej rokoval o vzniku G ako inštitúcie, na naštartovanie projektu G navrhuje využiť Synagógu (má byť odovzdaná do užívania v októbri t.r.) a odporúča, aby na prevádzkovanie G boli využívané aj iné zdroje, nielen mestské. O tomto návrhu sa aj hlasovalo s výsledkom 13 za/ 2 proti/ 3. (Poslanec Čech vyjadril počudovanie, že komisia zmenila svoje dlhodobo kladné stanovisko deň pred rokovaním MsZ).

Michal Slašťan

  • G je potrebná, ale sú dôležitejšie investície, ako oprava plavárne, ZŠ Sládkovičova a ďalšie. Materiálu vyčíta chýbajúce hodnoverne vyčíslené náklady na rekonštrukciu a prevádzku. Veľa občanov ho kontaktovalo a on už nechce urobiť takú chybu, ako pri stavbe benzínky. Upozornil na možnosť umiestnenia G do objektu bývalého kaštiela sv. Žofie, opravu ktorého žiada nielen fungujúce občianske združenie, ale aj širšia ružomberská verejnosť.

Martin Alušic

  • Vždy podporoval vznik G, dnes bude hlasovať proti, lebo cena je privysoká. Nie je dotiahnutý jasný a presný záväzok umelcov, koľko peňazí na prevádzku budú sami získavať.

Ján Pavlík

  • Podporuje kúpu objektu a vznik G ako významnej inštitúcie pre ďalší rozvoj mesta. Otvorená je otázka, kto bude investorom rekonštrukcie a prevádzkovateľom – ružomberskí umelci očakávajú, že to bude mesto. Vie si predstaviť, že zdroje na rekonštrukciu by boli cudzie.

V závere poslanci hlasovaním odmietli kúpu predmetného objektu – 14/ 1/ 1.

foto: panoramio.com;

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM