Eva Milanová Rôzne Správy

POZNÁVAJTE LIPTOV: Liskovská jaskyňa a Jánošíkova päsť

Kúsok od Ružomberka, v blízkosti obce Lisková sa nachádza miesto, ktoré je známe od nepamäti. Jaskyňa, v ktorej sa uskutočnil prvý odborný výskum, ešte za čias Uhorska.

Ilustračný obrázok k článku POZNÁVAJTE LIPTOV: Liskovská jaskyňa a Jánošíkova päsť
Foto: Ľuba Sarová / Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Na južnom úpätí vrchu Mních, neďaleko od starej cesty do Liskovej uvidíte priamo z auta asi 6 metrov výsokú skalu v tvare ľudskej zovretej pästi.

Podľa povesti bola nazvaná „Jánošíkovou“, lebo vraj tu Jánošík holými rukami vymastil hajdúchov grófa Révayho. Podľa inej legendy práve tu začína cesta do templárskeho kláštora na Mníchu. Po kláštore nezastolo ani stopy, lebo bol celý postavený z dreva.

Neďaleko Jánošíkovej päste príroda ponúka vchod do Liskovskej jaskyne. Je tvorená stredotriasovými vápencami a dolomitmi. Celková dĺžka jaskynných priestorov v súčasnosti dosahuje 4 250 m s vertikálnym rozpätím 74 m. Podzemné priestory sa nachádzajú na pomerne malom pôdoryse približne 100 × 120 m. Teplota v jaskyni je počas celého roka stabilná, okolo 7–8 °C.

Zdroj: mineraly.sk

Najvýznamnejšie sú nálezy

Už v 18 storočí sa dostala do povedomia obyvateľstva i odborníkov. Kamenné štiepané nástroje a úlomky medených šperkov. V roku 1997 sa v jednej z bočných chodieb v blízkosti Jánošíkovej siene podarilo odkryť a odborne zdokumentovať unikátny kultový objekt s ľudskými pozostatkami. Úlomky typických nádob s gombíkovitými a prstovými výčnelkami dokazujú, že v Liskovskej jaskyni bolo objavené prvé sídlisko lengyelskej kultúry na Liptove. Práve tu sa v druhej polovici 19. storočia uskutočnil prvý speleoarcheologický výskum v bývalom Uhorsku.

V novovekých výskumoch sa naďalej pokračovalo, o čom svedčí aj vzácny objav V. Struhára z roku 1997. Podarilo sa mu odhaliť kompletne neporušené pohrebisko, ktoré reprezentuje zatiaľ jediný doklad staroeneolitického osídlenia v strednej časti severného Slovenska. Medzi najvýznamnejšie objavy novodobej archeológie na tejto lokalite sa považuje aj unikátny nález medeného býčieho dvojzáprahu, ktorý sa datuje do 4. tisícročia p.n.l. Výnimočnosť nálezu spočíva v tom, že takéto výtvarné spracovanie nemá na Slovensku obdobu ide o najstaršiu kovovú sošku domestikovaného ťažného zvieraťa. O nespornej unikátnosti Liskovskej jaskyne svedčia aj mnohé nálezy medených náušníc a keramiky, ktorá sa v jaskyni nachádza vo veľkom počte.

Jaskyňa nie je mŕtva

Tiež tu žije 12 druhov netopierov a najvýznamnejší je nález jaskynnej formy chvostoskoka z rodu Megalothorax, ktorý je novým druhom pre vedu.

Vyberte sa na potulky po svahu Mnícha pri Liskovej a pozrite sa, čo tam pre Vás príroda roky vytvárala.

POZNÁVAJTE LIPTOV: Liskovská jaskyňa a Jánošíkova päsť
11
Galéria
Foto: Ľuba Sarová / Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk
Zdroj: Správa slovenských jaskýň
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM