Slávka Kellová Rôzne

POZOR: Hygienici dali zelenú iba Liptovskej Mare!

Neznesiteľné teploty sa mnohí snažia prežiť schladením sa na umelých či prírodných kúpaliskách. Ak sa radíte k tým, čo majú radi kúpanie sa v prírode, tak vedzte, že v Žilinskom kraji dali hygienici zelenú iba Liptovskej Mare.

Úrad verejného zdravotníctva ročne kontroluje vyše 180 umelých kúpalísk a 70 prírodných kúpalísk. Ich počet sa mení v závislosti od technického stavu a pripravenosti kúpalísk a bazénov na letnú turistickú sezónu.

Jediné bezpečné miesto je Liptovská Mara

Podľa výsledkov z 30.6.2012 je v Žilinskom kraji jediným oficiálnym prírodným kúpaliskom Liptovská Mara. Podľa hodnotenia vody z posledných štyroch kúpacích sezón vyplynulo, že „toto miesto má výbornú kvalitu vody na kúpanie“ uvádza sa v hodnotiacej správe na stránke RÚVZ.

Zoznam povolených prírodných vodných plôch

Úrad verejného zdravotníctva už vydal zoznam lokalít, v ktorých je voda zdravotne vyhovujúca. Najviac, sedem, je v Banskobystrickom kraji, naopak v Nitrianskom nie je na kúpanie vhodná ani jedna! K 30.06.2012 bolo vydané povolenie na prevádzku pre 23 prírodných kúpalísk:

BA kraj – Zlaté Piesky, Kuchajda a Slnečné Jazerá – Senec TT kraj – RO Gazarka Šaštín Stráže, RO Kunovská priehrada PE kraj – RO Sninské rybníky, Veľká Domaša – Tíšava, Veľká Domaša – Valkov BB kraj – VN Teplý vrch – pláž Ormet, VN Teplý vrch – Drieňok, Biokúpalisko KRTKO, Ružiná – pri obci Divín, PK Rimavská Sobota, Zelená voda – Kurinec, PK Banská Bystrica – jazero KE kraj – Vinianske Jazero, Zemplínska Šírava – Hôrka, Zemplínska Šírava – Kamenec, PK Jazero Košice, Zemplínska Šírava – Paľkov a Zemplínska Šírava – Medvedia Hora (od 1.07.2012) ZA kraj – Plážové kúpalisko Liptovská Mara – Liptovský Trnovec TN kraj – Zelená voda Nové Mesto nad Váhom – pláž Perla

**Najväčšia vodná plocha na Slovensku, Oravská priehrada do zoznamu nie je ešte zaradená, a to z toho dôvodu, že prevádzkovatelia kempingu nepožiadali RÚVZ o súhlas na prevádzkovanie prírodných plôch. **

8 zásad kúpania na prírodných kúpaliskách

  1. Nevstupujte do neznámej stojatej či tečúcej vody.
  2. Nevstupujte do vody, ktorá na vás pôsobí odpudivo.
  3. Rešpektujte značenia o zákaze kúpania a upozornenia v okolí vodnej plochy.
  4. Do hlbokej vody by sa mali odvážiť iba zdatní plavci a ani tí nikdy nie jednotlivo.
  5. Do vody vstupujte postupne a vyhýbajte sa prudkému ochladeniu organizmu.
  6. Nekúpte sa vo vodách, kde sa zhromažďuje vodné vtáctvo.
  7. Nevstupujte do zelenej vody s premnoženými riasami či sinicami.
  8. Nevstupujte do vodných plôch, v okolí ktorých ste našli uhynuté vtáky alebo zvieratá.

žilina24 foto: skk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM