Ivana Milanová Rôzne

Pozor na zábavnú pyrotechniku

Petardy, ohňostroje a iné delobuchy nebudú ani tento rok chýbať pri oslavách blížiaceho sa Nového roka. Opatrnosti nikdy nie je dosť a to dvojnásobne platí pri deťoch, ktoré často na nebezpečenstvo zabúdajú.

Zábavná pyrotechnika by sa mala kupovať iba u certifikovaných predajcov a s návodom. Je nebezpečné vyrábať ju doma či kupovať od pouličných predavačov bez návodu na použitie. Tieto výrobky by sa tiež nemali dávať do vreciek odevov, ale uchovávať mimo tela, najlepšie v plechovej nádobe.

„Pred odpálením si vždy prečítajte návod a podľa neho konajte. Zistite, či je na pyrotechnike dosť dlhá zápalná šnúra, až potom ju zapáľte," informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Rakety sa tiež pred odpálením nemajú zapichnúť do zeme či snehu, ale vložiť do fľaše naplnenej pieskom. „Nikdy ich neodpaľujte pod stromami, ale len na voľnom priestranstve tak, aby neohrozovali druhých ľudí.“ Pozor treba podľa Faltániovej dávať na rakety, na ktorých zhorí zápalná šnúra a nevybuchnú. Netreba sa k nim hneď približovať a skúšať ich opätovne odpáliť.

Hrozba požiaru

Výrobky zábavnej pyrotechniky obsahujú výbušnú zmes, zvyčajne sa iniciujú otvoreným ohňom a pri horení vzniká vysoká teplota. „Pri nesprávnej manipulácii hrozí aj reálne nebezpečenstvo požiaru.“ Každý výrobok musí mať zrozumiteľný návod na použitie v slovenčine s označením zaradenia do príslušnej triedy a doby použitia. Predávajúci musia byť tiež odborne preškolení. Malé deti môžu manipulovať so zábavnou pyrotechnikou len v prítomnosti dospelého človeka. Deti a mládež môžu používať len pyrotechniku I. triedy, kam patria napríklad prskavky, pištoľové kapsle či malé tyčinky s farebnými plameňmi. Najrozšírenejším druhom zábavnej pyrotechniky je aj petarda, ktorá má označenie ako pyrotechnika II. triedy. Preto ju môžu používať osoby nad 18 rokov. Neodborná manipulácia s výrobkami zábavnej pyrotechniky zapríčiňuje rôzne poranenia, ako sú ťažké popáleniny, odtrhnuté prsty na rukách alebo aj trvalo poškodený zrak.

Autor: TASR Foto: stedry-den.blog.cz, idnes.cz

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM