Rôzne

Prečo médiá vykresľujú Andreja Hlinku prevažne negatívne? Je našim národným hrdinom Jánošík?

Novú knihu s názvom Národe môj - Pamätnica 150. výročia narodenia Andreja Hlinku uviedli do života v utorok (23. 2.) v Refektári kláštora Milosrdných bratov v Bratislave. Publikáciu venovanú životu a dielu osobnosti predstavili jej zostavovatelia Róbert Letz a Pavol Stano.

Ilustračný obrázok k článku Prečo médiá vykresľujú Andreja Hlinku prevažne negatívne? Je našim národným hrdinom Jánošík?
Foto: Jozef Milan

Kniha určená odborníkom i širšej čitateľskej verejnosti dokumentuje jubilejné spomienkové podujatia, ktoré sa konali v septembri 2014. Obsah tvoria príhovory** prednesené na slávnostnom **zhromaždení v historickej budove Národnej rady SR v Bratislave. Druhý textový blok predstavujú štúdie deviatich historikov, ktoré odzneli na vedeckom seminári v Ružomberku.

Okolité národy si svoje osobnosti ctia

Historika Róberta Letza mrzí, že nám chýba triezvy pohľad na Andreja Hlinku a v médiách zaznievajú prevažne negatíva v súvislosti s touto osobnosťou moderných slovenských dejín. „Téma Hlinka vôbec nie je vyčerpaná, sme na začiatku s výskumom Andreja Hlinku. Ako historici by sme si mali nastaviť kritické zrkadlo, pretože zborníkmi akoby sme látali diery. Tu chýba jedna veľká kritická monografia o Andrejovi Hlinkovi,“ podčiarkol vo svojom príhovore profesor Letz a poukázal i na chýbajúce monografie o ďalších slovenských osobnostiach, napríklad o Ľudovítovi Štúrovi.*** „Okolité historiografie Poľska, Česka, Maďarska majú monografie o svojich politických osobnostiach, nehanbia sa za ne, neschovávajú sa s nimi, dokážu sa triezvo k tomu postaviť, a my akoby sme sa báli svojich vlastných dejín.“***

Súčasťou novej publikácie, ktorá vyšla vo vydavateľstve Post Scriptum, je tiež fotografická príloha. Zachytáva väčšinu príležitostných podujatí venovaných osobnosti Andreja Hlinku, ktoré sa konali v Marianke, Bratislave, Nitre, Terchovej a Ružomberku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM