Jozef Milan Kultúra

Prečo sa netancovalo pod Likavským hradom

Detská folklórna špička z celého Slovenska sa stretla na 24. ročníku celoštátnej súťažnej prehliadky detských folklórnych súborov v Likavke. V nedeľu bolo slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže. Nie však pod hradom Likava - ako aj časť návštevníkov čakala - ale v kultúrnom dome.

Ilustračný obrázok k článku Prečo sa netancovalo pod Likavským hradom
Foto: Jozef Milan / Zdroj: Dnes24.sk

So starostom Likavky Marianom Javorkom sme sa rozprávali aj o dôvodoch „mokrého riešenia“.

Týždeň práce

Príprava tohto podujatia má dve časti, administratívnu a technickú. Tá prvá sa robí aj mesiace dopredu – propagácia, publikácie, vybavovanie ubytovania,… Technická časť pozostáva zo zabezpečenia prísunu elektrickej energie(stála prípojka v amfiteátri nie je), pitnej vody, vykosenia celého areálu, postavenia pódia a osadenia lavíc do hľadiska – to je zhruba týždenná práca. A keď to postavíme a tri dni napríklad leje, tak nemá zmysel tam deti a návštevníkov „nahnať“, keď tam budú tancovať, chodiť a sedieť na mokrom, lebo to drevo bude napité vodou.

Rozhodnutie

Tak do stredy sme počítali s klasickým suchým variantom, areál sme vykosili a postavili pódium. Vo štvrtok začalo liať, v piatok taktiež pršalo, predpovede na nedeľu boli zlé, tak sme sa na organizačnom štábe rozhodli to spod hradu odvolať. Napríklad aj pojazdné WC, čo tak isto musí byť a stojí aj nejaké peniaze.

Zmena počasia

V nedeľu sa počasie umúdrilo, čo sa nečakalo. Lenže – účinkujúci sú tam aj 4 –5 hodín, musia si niekam sadnúť, prezliecť sa, zvyknú si sadnúť aj na zem: pochorejú a to nikto nechce, a my máme ešte aj nedobrú reklamu. Museli by sme zabezpečiť nejaké stany, lebo kam schovať 400 mladých folkloristov, keď zaprší?

V druhej časti rozhovoru sa dočítate o úrovni festivalu a výsledkoch, a taktiež, koľko takýto „špás“ obec stojí. Čítajte rk24.

Detský folklór v Likavke nebol pod hradom
16
Galéria
Foto: Jozef Milan / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM