Samospráva

Predseda Národnej rady SR vyhlásil dátum komunálnych volieb

Primátor, starostovia a poslanci v okrese Ružomberok, ako aj na celom Slovensku, budú volení 15. novembra. Predseda slovenského parlamentu Pavol Paška vyhlásil dnes voľby do obecných (mestských) zastupiteľstiev a voľby starostov (primátorov) obcí.

Ilustračný obrázok k článku Predseda Národnej rady SR vyhlásil dátum komunálnych volieb
Foto: Jozef Milan

Voľby do obecných, respektíve mestských zastupiteľstiev a voľby starostov a primátorov sa konajú v posledných štrnástich dňoch ich volebného obdobia. To sa skončí 27. novembra 2014.

Politické strany môžu kandidačné listiny predkladať najneskôr do termínu 55 dní pred voľbami. Kandidovať môžu aj nezávislí kandidáti za podmienky, že predložia petíciu s predpísaným minimálnym počtom podpisov voličov. Počet podpisov je stanovený podľa počtu obyvateľov obce.V Ružomberku to znamená 400 podpisov tak pre kandidáta na poslanca, ako aj primátora. Zvolení budú tí z kandidátov, ktorí získajú najväčší počet hlasov.

Právo voliť do orgánov samosprávy obcí majú obyvatelia SR, ktorí majú v obci alebo meste trvalý pobyt a najneskôr v deň volieb dovŕšili 18 rokov. Voličský preukaz, ktorý by oprávňoval hlasovať inde ako v mieste ich trvalého bydliska, sa vybaviť nedá.

Pred štyrmi rokmi sa konali voľby obecných, mestských poslancov, ako aj starostov a primátorov v takmer troch tisíckach obcí a miest 27. novembra. K volebným urnám vtedy pristúpilo 49,69 percenta ľudí z celkového počtu 4.409.194 opráv­nených voličov na Slovensku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM